fredag, april 05, 2013

Jämförelse gourmetrestauranger

 Här i Kapstaden kan man verkligen passa på att äta gourmetmat på fine dining restauranger för en bråkdel av vad det skulle kosta hemma i Sverige. Under säsongen har vi avverkat en hel del av dessa och här kommer en summering av våra upplevelser:

Camphor (Vergelegen Wine Estate)
Ny spännande gourmetrestaurang i Lady Philips/Vergelegen Restaurants moderniserade lokaler. Mycket vällagat och elegant upplagt till helt ok pris. Kunnig och engagerad sommelier. Hit kommer vi att gå fler gånger.

Terroir (Kleine Zalze Wine Estate)
Håller hög klass år efter år, och servicen är bland de bättre vi upplevt.

La Colombe (Constantia Uitsig Wine Estate)
Mer avslappnat sedan Scot Kirton tog över som kökschef efter Luke Dale-Roberts. Menyn är t ex inte längre på franska och de asiatiska influenserna är nu mer subtila. Utsökta ibland oväntade smakkombinationer ger en förstklassig matupplevelse.

Ryan's Kitchen (Franschhoek)
Ny utmärkt gourmetrestaurang på höger sida på huvudgatan, strax efter Le Quartier Français. Mycket bra fine dining, men kockens fru behöver jobba på sitt bemötande av gästerna och träna sig i konsten att le. Terrassen är inget särskilt - bättre då att sitta inne i matsalen och kunna se kockarna i arbete i det stora helt öppna köket.

The Round House (Camps Bay)
Inte samma kulinariska upplevelse som tidigare år tyvärr. Priset är högt, R1050 för tasting menu med wine paring, och då var dessutom två av de sex rätterna helt vegetariska.

The Tasting Room (Le Quartier Français)
Alltid en spännande, överraskande och mycket högklassig matupplevelse, men i år kändes rätterna nästan lite för trassliga.

Overture (Hidden Valley Wine Estate)
Mycket gott, makalös utsikt och en service som blivit betydligt bättre med åren. Många av rätterna skulle dock vinna på att göras lite mindre. Vi tycker nog inte restaurangen platsar i det allra högsta skiktet bland gourmetrestauranger i Kapstaden med omnejd.
John Shuttleworth
Rust en Vrede 
Ja, ja, JA!! We have a winner! Unge engelsmannen John Shuttleworth tog över efter hyllade David Higgs för snart två år sedan och många var skeptiska då. Men vi, liksom många andra frälsta stamgäster, är överförtjusta. John och hans unga team kan trolla med de högklassiga råvarorna och resultatet är lekfullt, makalöst gott och vackert. Joachim, svensk sommelier, är fantastisk på att hitta precis rätt viner som gör en middag här till något enastående och helt oförglömligt. Och servicen är den bästa vi upplevt i Sydafrika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar