måndag, november 17, 2014

And the winner is...

The Test Kitchen by Luke Dale Roberts - för tredje året i rad! Eat Out Awards höll sin årliga gala igår kväll och nu har resultaten avslöjats. HÄR kan du läsa hela listan på de bästa restaurangerna i Sydafrika och även se vilka som erövrade de övriga priserna för service excellence, bästa kock, etc.

Five Hundred by David Higgs i Johannesburg kom förstås tvåa. Vi är faktiskt lite förvånade över det här resultatet. Vi har ätit på både Test Kitchen och Five Hundred och i vårt tycke är det inget snack om saken - Five Hundred vinner både beträffande kulinarisk upplevelse, service och miljö.

I somras gick dessutom en av våra drömmar i uppfyllelse. Vi åt då en 22 rätters middag (ja, du läste rätt!) på en av världens bästa restauranger, Mugaritz i mathuvudstaden San Sebastian i Spanien, som vi aldrig kommer att glömma. HÄR kan du läsa om det och hela vår kulinariska resa till norra Spanien. Den upplevelsen stärker oss dessutom i vår slutsats att Five Hundred slår The Test Kitchen. Men vad vet väl vi, enkla människor...

På en mycket välförtjänt bronsplats kom The Tasting Room på fina Le Quartier Français i Franschhoek. Där har vi ätit ett antal gånger, och Margot Janse och hennes team levererar magi från det innovation köket år efter år. Om några veckor är det dags för en ny kulinarisk upplevelse där, denna gång tillsamman med goda vännerna Elisabeth och Kai.

Fjärdeplatsen kneps av Restaurant Mosaic i Pretoria, för oss ett okänt kapitel, men definitivt ett utflyktsmål framöver.

Jordan Restaurant på vingården med samma namn tog sig in på femte plats. Där har vi också ätit mycket gott, senast förra säsongen, men liiite förvånade är vi kanske. Vi tycker nog att det finns andra restauranger i Kapstaden med omnejd som borde kommit före.

Ett bra exempel på det är Rust en Vredes underbara restaurang som startades av David Higgs innan han "emigrerade" till Johannesburg. Unge stjärnkocken John Shuttleworth med fru Andrea (front of house) och superproffsiga svenska Joakim Hansi Blackadder som sommelier gör oss saliga varje gång, och så även förra säsongen. En sjundeplats blev det i år.

På tionde plats kom en mycket välkänd favorit: Terroir! Har ni inte ätit här på länge behöver ni definitivt göra ett nytt besök på vackra Kleine Zalze. Välmeriterade och hyllade Michael Broughton har verkligen inte stannat i utveckling utan lyft restaurangen till nya oanade höjder på sistone. Vi gjorde ett oförglömligt besök på restaurangen och vingården i slutet av förra säsongen, mitt under skördetid, som ni kan läsa om HÄR.

2 kommentarer:

  1. Rust en Vrede förtjänar verkligen bättre än en 7:e plats! även om svenske Joakim nu bytt jobb. Ersättaren Barry var dock strålande och servicen den bästa i CPT. Tycker Håkan E

    SvaraRadera
  2. Ett sent men hjärtligt TACK för intressant input, Håkan! Visste inte att Joakim bytt. Hoppas vi ses snart! Må så gott.

    SvaraRadera