måndag, november 10, 2014

Sydafrikanska nationalsången, del 2

Tack för all glada tillrop och trevlig och intressant feedback vi fått på vårt inlägg härom dagen beträffande Sydafrikas nationalsång!

Svenska vännen Gabriella K som bor med sin familj i Glencairn på andra sidan False Bay (och skriver en mycket läsvärd blogg som ni finner HÄR!) bekräftar att alla barn oavsett ras lär sig nationalsången mycket tidigt, oftast redan på dagis. Lilla dottern Eilika kan den redan trots att familjen bara varit här i SA i några år. Gabriella tipsar även om en fint framförd och medryckande version av hela den ursprungliga sången Nkosi Sikelel iAfrica (den första "halvan" av den nuvarande nationalsången) som ni kan lyssna på HÄR. Försök att sitta still om ni kan!

Vill ni se hur det brukar se ut när rugbylandslaget och all publik på arenan sjunger nationalsången före spelets start kan ni klicka HÄR. Observera att de sydafrikanska spelarna oavsett hudfärg kan sjunga nationalsångens alla verser på alla språk! Det kanske vi borde visa våra svenska landslagsspelare i många sporter som inte ens kan sjunga vår kortare svenska nationalsång på sitt eget språk!

Ni som, liksom vi, har varit på rugby på Newlands Stadium eller andra stora arenor överallt i The Rainbow Nation vet hur det brukar kännas att vara en del av alla åskådare som sjunger den vackra nationalsången för full hals. Mäktigt och magiskt och inte alltid så lätt att hålla ögat torrt, precis som vi ser på en av spelarna på filmen. Och bara den upplevelsen brukar vara värd biljettpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar