lördag, februari 13, 2016

Ny samarbetspartner för glasögonprojektet i Kayamandi

Glasögondagarna är i full gång. För en vecka sedan lyckades teamet förse 125 behövande Kayamandibor med glasögon och nu kommande lördag är det dags igen. Det är inget tvivel om att detta är ett mycket uppskattat och också mycket givande arbete.
Vår målsättning är naturligtvis att kunna hjälpa så många Kayamandibor med synproblem som möjligt. Men ibland stöter våra optiker, Bettan och Janne, på synproblem som orsakats av någon form av ögonsjukdom eller med så svåra synproblem att vi inte har den typ av glasögon som skulle behövas. Förra säsongen hade vi exempelvis ett sådant fall där en 12 årig flicka visade sig ha en allvarlig ögonsjukdom. Tack vare ett mycket generöst bidrag från Sirkka-Liisa och Björn B lyckades vi då hjälpa denna flicka att komma till en ögonläkare och få hjälp. 
Det hela blev dock den gången väldigt mycket ad-hoc och vår ambition i år är att istället ha rutiner och bygga upp ett samarbete med olika externa profesionella ögonspecialister som kan ta över där våra resurser inte räcker till. Eventuella kostnader för behandlingar, medicin, glasögon, etc. kommer tas ur en speciell "Glasögonfond" som sponsras av Fredagsgolfen.
Glädjande nog kunde vi i veckan, med benäget bistånd från Rolf B, sluta ett första avtal med en Dr Nico van Helsdingen, ögonspecialist på Somerset Eye i Somerset West. Dr. van Helsdingen kommer under en försöksperiod kostnadsfritt ta emot patienter som remitterats av Bettan eller Janne. Första patient som får besöka Dr. van Helsdingen blir sexåriga Endinalo Mkiva från Kayamandi. Reportage från det besöket kommer senare här på bloggen.

Nu återstår att hitta en duktig och bra optiker som är villig att ställa upp med specialglasögon när så behövs. Så har någon av er läsare god kontakt med någon optiker, helst i Stellenbosch, så hoppas vi att ni hör av er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar