torsdag, april 06, 2017

Demonstrationer för Zumas avgång på motorvägarna imorgon!

I sydafrikanska nyhetsmedia idag på morgonen läser vi att det planeras stora demonstrationer imorgon fredag för att kräva president Zumas avgång. Den utlösande faktorn är förstås den nyligen genomförda ommöbleringen i hans kabinett och det plötsliga avskedandet av finansministern, vilket medfört en försvagning av den sydafrikanska valutan.

Det finns en risk att dessa demonstrationer kan komma att blockera de stora motorvägarna här i Kapstaden, t ex N2an mellan Somerset West och Kapstaden. Det har talats om road blocks omkring flygplatsen också. Men det kommer att finnas alternativa vägar dit trafiken dirigeras. Sammanfattningsvis kan man säga att man inte ska ge sig ut på motorvägarna imorgon om man inte måste. Och för er som måste, och t ex ska flyga från Cape Town International, kan det vara en god idé att ta extra god tid på sig för färden till flygplatsen.

I samband med valutaförsvagningen kan vi tipsa om att ni håller ett öga på växlingskursen framöver, speciellt om ni är på väg att växla till er sydafrikanska ZAR. Växelkursen för R1 är nu nere i SEK 0,66 kr och många bedömare tror att den kommer att sjunka ytterligare under den närmaste tiden. Inget ont som inte har något gott med sig - i alla fall för oss som dagligen gör inköp i ZAR för våra svenska kronor eller är på väg att skicka ner "ränder" till bankkonton i Sydafrika. Och som vanligt lönar det sig att göra valutaväxlingen i Sverige (lägre bankavgifter och bättre kurs) än att göra växlingen på mottaganade bank i Sydafrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar