onsdag, april 19, 2017

Statusrapport från PADS-projektet/Skolprojektet

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Idag, lite drygt två år efter starten av PADS-projektet på internationella kvinnodagen 8 mars 2015, har vi tack vare er alla generösa donatorer kunnat distribuera hela 1327 stycken PADS-kit bestående av en stringbag med 9 tvättbara bindor, 3 bomullstrosor med tryckknappsanordning och 9 plastpåsar med stängning!!! Fantastiskt!!!
Ibland får vi inte plats i klassrummen. Då tar vi PADS-stormöte ute på skolgården istället.
Ett PADS-kit kostar idag R250 att köpa in. Flickorna betalar själva den symboliska summan av R10 per kit för att de ska lära sig att inget är gratis här i världen, utan man behöver göra en uppoffring för att få något tillbaka. Denna summa har lärarrepresentanterna själva föreslagit, men de kan förstås skippa att ta betalt av en flicka som de vet inte ens har råd med de 10 ”ränderna”. De blygsamma summor som kommer in på detta sätt används på något vis inom ramen för projektet i respektive skola, vilket bestäms på våra projektgruppsmöten.
De flickor som haft sina kits längst har alltså använt dessa i ungefär två år nu, och den feedback vi in via utvärderingsformulär och intervjuer är strålande. De tvättbara bindorna är mycket tunna och bekväma, högabsorberande, lättvättade och snabbtorkande. Bomullstrosorna är sköna mot kroppen och resåren av god kvalité som håller spänsten även efter många tvättar. Bindorna sitter bekvämt och stadigt tack vare den fiffiga tryckknappsanordningen. Ibland när jag, Samira, har ”missionerat” ute i skolorna har det hörts kommentarer som ”Usch, va’ äckligt!” om att behöva tvätta bindorna. Men flickorna brukar snabbt tystna när jag frågar om de tycker att de själva är äckliga. Om de nu INTE är äckliga, hur kan det då komma sig att deras kroppsvätskor skulle vara äckliga? Och inför utsikten att de eller deras föräldrar kan spara ungefär R2500 under de fem år som ett PADS-kit beräknas hålla (jämfört med att köpa pappersbindor) brukar det bli mycket muntra miner. Sanningen är ju också den att de flesta helt enkelt inte har råd med pappersbindor och tidigare fått stanna hemma från skolan i en vecka varje månad.

Förutom skolor i vårt område har vi nu också börjat distribuera PADS-kit via välgörenhetsorganisationer som arbetar med skolungdomar på olika sätt. En sådan är Project Playground som ursprungligen startades av Prinsessan Sofia och hennes gode vän Frida Vesterberg. Vi har sedan ett år tillbaka ett jättefint samarbete med Frida och hennes personal. Frida och kollegan Sofie Hyllén har hela tiden varit mycket entusiastiska, och deras välorganiserade medarbetare distribuerar våra kits både till flickor inom deras egna fritidsverksamheter och till behövande flickor i närliggande skolor.
Som vi skrivit om tidigare har vi nu också en möjlighet att kunna hjälpa en behövande PADS-flicka, och eventuellt också något syskon, med att undanröja även andra hinder för skolgången, till exempel brist på pengar till skolavgift eller skoluniform. Det gör vi alltså enbart som ett mycket blygsamt komplement till verksamheten med våra PADS-kit som även fortsättningsvis kommer att utgöra basen i vår verksamhet. Men det är ju liksom ingen vits med att bidra med ett PADS-kit om en behövande flicka fortfarande inte kan gå i till skolan i brist på skoluniform. Det här har bara hänt i en handfull fall än så länge, men det är bra att veta att vi har denna möjlighet om det skulle behövas.

Så – ett STORT och varmt TACK till er alla generösa donatorer som har bidragit till projektet under dessa två år!! Vi hoppas innerligt att både ni och många fler vill fortsätta bidra framöver. Tillsammans gör vi STOR skillnad!!
Här nedan är bankuppgifter för er som vill stötta vår verksamhet. Och kom ihåg – Björn och jag betalar alla administrativa kostnader, så varje donerad krona går raka vägen till hjälp för flickorna! Detta kändes extra bra när vi häromdagen läste i svensk press om Rädda Barnens chockhöjda styrelsearvoden – som de efter avslöjandena nu verkar tvingas backa från.

- PADS-projektets eget kontonummer 9272 2682192 finns på ICA-banken (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund).
- Alternativt bankgiro 5299-9869 som är kopplat till samma konto, och då är det OCR 927226821928 som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar