tisdag, april 04, 2017

Stardust, ett ”Wallmans Salonger” i Kapstaden


Från vännen Inger L kommer detta jättespännande tips. Stort tack, Inger! Det här måste vi snarast uppleva.

Har ni hört talas om Wallmans Salonger i Stockholm? Det är en restaurang där personalen som serverar också dansar och sjunger. Vi har upptäckt att det finns ett Wallmans Salonger i Kapstaden, ett riktigt mysigt, härligt, roligt ställe vid namn Stardust.

Hit gick vi, Inger och Stefan, tillsammans med vännerna Tina och Annika, en helt vanlig tisdagkväll i början av mars. Redan vid entrén insåg vi att det här är annorlunda! Under den anspråkslösa skylten ”Stardust, theatrical dining”, vid entrén på 118 Sir Lowry Road i Woodstock, gör en kille armhävningar i rask takt på trottoaren. Han studsar upp, ler ett jätteleende och håller upp dörren när vi kommer. Samma kille ser vi på scenen en halvtimme senare.

Här i Kapstaden är Stardust känt som ”home of the singing waiters” men det är också känt för att här kommer bara dom bästa in. I en artikel i CapeTownMagazine från 2016 står det, citat Lionel Liepaz, Stardusts ägare: ”it´s probably easier to get into one of the musicals in Cape Town than to get into Stardust.” Han må möjligen vara lite partisk men vi var så imponerade av dessa fantastiska artister. Vilka sångröster, vilken utstrålning, vilken säkerhet och karisma dessa unga professionella människor utstrålade. Och vilken rolig kväll vi hade, världens ös, massor av sång- och dansglädje. We are the Champions, ett potpurri med Beatleslåtar, mycket var välkänt men en del var helt okänt. Allt höll dock samma höga kvalitet rakt igenom. Nikita, ”vår” servitris, sjöng ”House of the Rising Sun” så att vi fick rysningar. En av killarna gav flera av oss känslan av Peter Jöbach extra, extra!! Fantastiska sångare!

Artisterna tillika servitörerna var mer eller mindre alla studenter på olika sorters musikutbildningar, på balettskola, teaterskola, allt som har med musik och konstutövning att göra. Enligt en av killarna så uppträder ca 40 olika personer här, ungefär 10 varje kväll. Ingen var grön i sitt gebit och alla kunde servera. Allt flöt lätt och fint och i en underbart god stämning hela kvällen

Vi får ett bord precis framför scenen, vilket förstås var fantastiskt. Vi ser allt och hör allt och vi uppvaktas förstås av glada, välsjungande artister. Det hör till och likaså hör det till att dagens jubilarer uppvaktas. Alla får komma upp på scenen och det gör dom gärna. Nikita, ”vår” välsjungande servitris, kör igång ”Keep on running” med dagens enda manliga jubilar, en man i sina bästa år. Och se, han slog oss med överraskning, han var så bra! Denne man kunde hela låten och hoppade in på absolut klockren tonart. Han rev ner en av kvällens största och varmaste applåder.

Angående Stardust historia så kunde vi läsa på nätet att Stardust har funnits i mer än tio år och har för inte så länge sedan flyttat från Rondebosch till Woodstock. Här finns en fin scen, en mysig, trång lokal och i baren får man sitta på vespasäten. Det serveras riktigt god mat med medelhavsstuk, inte fine dining precis men bra och gott. Vinlistan innehåller både dyra och billigare viner. Man betalar inget inträde utan får in alla slantar på mat och dryck. En väl tilltagen parkeringsplats finns precis utanför dörren och allt kändes väldigt tryggt och fint. Dörrarna slås upp ungefär kl 19.30 och så där fyra timmar senare går man ut glad och upprymd med alla sångerna ringande i öronen. 

Vi var så nöjda med vår kväll. Gå dit om ni kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar