söndag, februari 15, 2009

Vi har skördat vin!

Inte hade man väl någonsin trott att Alla Hjärtans Dag skulle innebära hårt manuellt arbete i sitt anletes svett i arla morgonstund. Men just så blev det igår, och en jätterolig upplevelse dessutom!

Årets skördearbete i Kapstadens vindistrikt är nu i full gång. Klockan 8 i går morse var vi ett gäng morgonpigga som träffades på Backsberg, en av våra favoritvingårdar. Efter kaffe och nybakta muffins promenerade vi ut i vingårdarna under ledning av Simon Back, yngste generationen ägare till gården. Vackra Merlotdruvor hängde i stora, mogna klasar från druvrankorna. Efter lite instruktion började vi trevande att skörda druvklasar, men det tog inte lång stund innan vi var i full gång. Ett kraftigt knyck upp med handen när du fattat tag omkvistfästet och du har druvklasen i din hand. På Backsberg, liksom på många andra vingårdar i Sydafrika, sker all skörd för hand, och det var verkligen en spännande upplevelse att få hjälpa till.

Som belöning efter skördearbetet väntade en härlig brunch på oss på vingården. Den avnjöt vi vid långbord i trädgården under ekarnas skugga, till ackompanjemang av trubadur som underhöll oss med välkända sånger. Brunchen inleddes med ett glas champagne som sig bör på Alla Hjärtans Dag. Alla damer fick också en vacker, långstjälkad röd ros som ett litet minne av dagen.

Och sedan, när vi satt vi bordet och trodde vi jobbat färdigt, kommenderades vi ner i stora kar för att trampa druvor! Det är en mycket speciell känsla med mosade druvor och druvsaft mellan tårna, det kan vi nu intyga. De av oss som nyligen gått på pedikyr var mycket glada för det.

Innan vi avslutade denna minnesrika förmiddag fick vi Simon Back att lova oss att detta ska bli en årlig tradition på Alla Hjärtans Dag. Vilken spännande upplevelse! Vi kommer tillbaka nästa år, Simon!

Stort tack till Jessica och Rolf som fotograferade. Klicka här för att titta på fler bilder från vår dag på Backsberg.

PS. På Systembolagets beställningssortiment kan man köpa tre olika av Backsbergs fina viner, dock inte deras Merlot. Trist tycker vi, men med tanke på de svenska fötternas inblandning i årgång 2009 finns det kanske de som är tacksamma för det.

1 kommentar:

 1. Hej Samira och Björn.
  Vi pratade med Rolf idag och hörde om er skördedag på Backsberg så vi skyndade oss in på bloggen för att kolla de fina bilderna. Vi gillar verkligen vinerna från Backsberg och köper dem regelbundet från beställningssortimentet.

  På måndag är det dags för vår egen vinfirma Svahn Cru att släppa tre nya viner på Systembolaget. Det är tre fantastiska viner från vingården Castello del Terriccio i Toscana. Vinerna heter Tassinaia, Castello del Terriccio och Lupicaia och de lanseras i Systembolagets vinkällarbutiker. Mer info på http://www.svahncru.se

  Hälsningar från ett kyligt Göteborg
  Frida & Thomas Svahn

  SvaraRadera