måndag, november 29, 2010

Förskoleavslutning i Kayamandi

På en sluttning i utkanten av Stellenbosch ligger kåkstaden Kayamandi som förmodligen har världens vackraste utsikt. Härifrån ser man ett böljande landskap av vinodlingar och höga vackra berg vida omkring.
Våra vänner Katarina och Peter S driver två mycket populära guest house här i vindistrikten (HÄR kan du läsa mer om dom), och har länge varit engagerade i att på olika sätt hjälpa och bistå Kayamandi. Och vi försöker också hjälpa till genom att så ofta tillfälle ges ta besökare till kåkstaden som guidas runt på en mycket givande rundtur till fots av Kayamandis inofficiella borgmästare Madiba.


En av de verksamheter som ligger oss alla varmast om hjärtat är den förskola och dagis som drivs av Madiba och hans fru, och som byggts upp i samarbete med Katarina och Peter. Och varje år vid den här tiden hålls en högtidlig avslutning när de små barnen "utexamineras" från förskolan för att ta klivet in i den riktiga skolan efter juluppehållet. Barnen har under en lång tid sett fram emot detta, övat in sånger och speciella ceremonier. Och Katarina och Peter har ordnat tjusiga examensdräkter som barnen under stor andakt ikläder sig.

Vi hade förmånen att få vara gäster på examensdagen härom dagen, tillsammans med Katarina och hennes föräldrar på besök från Sverige. 26 underbara ungar i fina examensdräkter inledde ceremonin med att tåga in under publikens jubel.
Sen sjöng de nationalsången a capella med höga klara röster. Kayamandis präst höll ett fint tal, och likaså Katarina och Mama (Madibas driftiga fru som förestår förskolan). Katarina delade ut examensdiplom och liten present (mjukisdjur som skänkts av guest housens gäster) och Björn fotograferade alla i tur och ordning. Alla examensbarn fick högtidligt berätta i mikrofonen om sina framtidsvisioner, och vi kunde konstatera att pilot, lärare, doktor och soldat var populära yrkesdrömmar. Sen blev det kalas med jordgubbar, bakverk, Coca-Cola och mera sång. Och godis till alla barn, förstås!
Se samtliga bilder HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar