tisdag, november 16, 2010

Oerhört tragiskt – och lika ovanligt

Förmodligen har ni alla läst om det uppmärksammade mordet på en kvinnlig turist här i Kapstaden i lördags natt. Eftersom kvinnan Anni Dewani var svensk och ursprungligen kom från Mariestad och Stockholm (och var nygift med en engelsman av indiskt ursprung) har dödsfallet vållat lika stora rubriker i Sverige som här i Kapstaden. Några svenskar som är på väg hit ner har också hört av sig med oroliga frågor om det verkligen är lämpligt att åka hit ner. Därför vill vi göra följande kommentar.

Just det faktum att mordet varit huvudnyhet på TV och vållat så stora tidningsrubriker här i Sydafrika vittnar om hur enormt ovanligt detta är, nästan osannolikt. Brottsstatistiken är hög i Sydafrika, men de allra flesta brott begås nattetid på helgerna inne i de större kåkstäderna och mellan invånarna där. Att besöka en kåkstad med en rutinerad guide under dagtid och i organiserad form är ett bra komplement till att bara se den mer lyxiga sidan av Sydafrika. Men det engelsk-svenska paret åkte ensamma med en chafför in i en av de största och mest brottsdrabbade kåkstäderna här nere, mitt i natten och dessutom en lördagsnatt då droger och alkoholmissbruk hör till vanligheten. Inte ens sydafrikanerna själva skulle drömma om att göra något så vansinnigt. Varför de ändå gjorde det finns i dagsläget inga säkra uppgifter om.

Det vore förfärligt tråkigt om denna enskilda tragedi skulle skrämma resenärer från att besöka vårt vackra paradis här nere i Kapstaden. Vi som bor här känner oss trygga och älskar både landet och alla leende vänliga människor av olika hudfärger som vi möter här nere. På samma sätt som vi inte vistas i vissa delar av Stockholm en sen lördagsnatt måste man förstås ta liknande hänsyn här nere och vara normalt förnuftigt ”street smart”. Kom hit och låt er beröras och förälskas! Ni kommer hem med underbara minnen för livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar