måndag, november 28, 2011

Magisk lördagskväll i kåkstaden Kayamandi!

 Japp, ni läser rätt. Vi har just upplevt en helt makalös festkväll i Kayamandi - en lördagskväll! Kapstadens hetaste Dinner Show öser just nu för fullt i "vår" kåkstad Kayamandi, där vi brukar anordna guidade turer till fots tillsammans med den inofficielle borgmästaren Madiba, som flera av er läsare följt med oss på genom åren.

Mitt emot Madibas affär och det tidigare slakteriet/köttaffären (där vi brukar parkera våra bilar när vi gör kåkstadsturen till fots) har portarna slagits upp till en mycket fräsch restaurang/nattklubb med namnet Amazink Live. Tre kvällar i veckan och söndag eftermiddag bjuds här en trerätters middag att intagas samtidigt som man avnjuter en helt makalös musical. Konceptet är av samma typ som Wallmans i Stockholm eller Madame Zingara i Kapstaden (ja, de har tack och lov återuppstått igen!) bjuder på, d v s det är artisterna som serverar maten mellan sina framträdanden.

När våra vänner Kattis och Peter, som driver populära The Beautiful South Guesthouse och The Beautiful West Guesthouse i Stellenbosch och Somerset West, föreslog att vi skulle åka till Kayamandi i går kväll var vi först lite tveksamma. Visserligen har vi varit i denna charmiga och vänliga kåkstad fler gånger än vi kan räkna genom åren, men aldrig en lördagskväll. Men Kattis och Peter visste bättre. Det här är helt enkelt något man inte kan missa. Och hela upplägget görs på ett mycket tryggt och seriöst sätt.

Bertus Basson, den kände och hyllade kocken från restaurang Overture på vingården Hidden Valley, har komponerat menyn och står för kockarna som lagar maten. Det känns härligt annorlunda med vit personal i köket och svarta artister som kvällens superstars. Och publiken är också angenämt blandad. Det är första gången både vi och Kattis och Peter varit på restaurang med både vita, svarta och färgade gäster i lokalen. Sunt!

Och vilka artister sedan! Åtta av de tio sångarna/dansarna är från Kayamandi, och inte hade vi en aning om att showen skulle hålla så hög klass! När den härligt kurviga souldivan Ramaine brakar loss i Aretha Franklins "Respect" i ett av inledningsnumren fanns det inte ett enda nackhår som låg ner ute bland gästerna, det kan vi intyga! Och så fortsätter det hela kvällen. Och på slutet får artisterna med sig hela publiken i både sjungandet och dansandet. Våra förväntningar överträffades med hästlängder - vilken energi, vilken proffsighet, vilken makalöst oförglömlig kväll!
Det smidigaste är att ta restaurangens shuttle som avgår från parkeringen utanför The Mother Church högst upp på centrala Church Street inne i Stellenbosch kl 18.30. Då hinner man även ta en drink (restaurangen har fullständiga rättigheter) ut på terrassen med vacker utsikt mot Simonsberg på baksidan och prata av sig lite innan middagen och showen brakar loss kl 20.

Restaurangen har ordentligt med säkerhetsvakter som bevakar både restaurangen och de parkerade bilarna utanför, och vi kände oss helt trygga med hela arrangemanget. Men förutom onsdag, fredag och lördag kväll ges en föreställning även på söndag eftermiddag för dem som känner sig ängsliga för att ge sig in i kåkstaden på kvällstid. Föreställningen har spelats för utsålda hus i två månaders tid nu, och kommer att fortsätta under hela sommaren t o m mars månad.
Så här skriver en nöjd gäst på restaurangens hemsida:
"Amazink Live stole our hearts and captured our spirit. We became totally immersed in true South African culture and the soulful buzz of township life. The performers were of top standards and got us all out of our seats, grooving and jigging by the end of the evening! Thank you for a wonderful experience, one that we will certainly remember and recommend to all and sundry!
Jo-Anna Looms – Lanzerac Hotel & Spa"

Stort tack till Katarina och Peter som tog med oss till Amazink Live, och som tog de fina fotona!
KLICKA HÄR för att läsa mer och boka biljetter till både middag/musical och shuttle!
Det här är en unik upplevelse - do NOT miss!!!

1 kommentar:

  1. Här kommer en avundsjuk hälsning från oss som varit med er på rundvandring i Kayamandi.
    Vi kan förstå er entusiasm över lördagskvällen.

    Det måste gha varit en enorm upplevelse att uppleva att en restaurang med "blandade" gäster, inklusive en bra show och att den finns i kåkstaden.

    Kjell & Kerstin

    SvaraRadera