måndag, november 07, 2011

Rust en Vrede utan David Higgs

Rust en Vrede Restaurant knep förra året en mycket hedrande 74e plats enligt S.Pellegrino World's 100 Best Restaurants. Dessutom gjorde restaurangen rent hus i 2010 Eat Out Restaurant Awards, där man vann alla tre titlarna Restaurant of The Year, Service Excellence och utmärkelsen Chef of The Year för executive chef David Higgs. 

Det är kanske därför inte helt förvånande att David Higgs beslutat sig för att han behöver en ny spännande utmaning för att kunna hålla sig kvar på topp. Och ägare Jean Engelbrecht måste väl medge att David gjort ett makalöst jobb med att föra restaurangen till Sydafrikas topp under de dryga tre åren som gått sedan restaurangen först slog upp sina dörrar.

Under en tid var det väldigt hemligt vart David skulle ta vägen, och många befarade nog att han skulle vara tvungen att söka sig utomlands igen för att stilla sitt behov av vidareutveckling. Men till allas vår glädje kommer David att bli kvar i Sydafrika, och de nya jaktmarkerna blir - Johannesburg! Vid första anblicken tämligen otippat, men med lite eftertanke troligtvis helt rätt och mycket spännande. I stort sett samtliga sydafrikanska restauranger med världsrykte ligger idag i Kapstaden med omnejd, och Johannesburg har länge saknat ett högklassigt mattempel. 

Och det är just det som planerats i största hemlighet under en tid, och David är full av entusiasm över det nya projektet. Platsen blir Radisson Blue Gautrain Hotel i snofsiga stadsdelen Sandton. Här blir han ytterst ansvarig för all mat på hotellet, men "juvelen i kronan" blir hotellets (Central One) Bar & Restaurant, som genomgått en total ansiktslyftning och får nytt koncept under ledning av David. Stilen blir modern "contemporary" med urbana influenser från New York, London och Barcelona, och maten av typen "modern comfort food", enligt David. Han fortsätter vidare: “I wanted a challenge. My time at Rust en Vrede was a very special one but I just felt that personally I wanted to push myself. Working in Joburg, in an urban environment, is about as far-removed from the winelands as I could get! I also just really believe that as a city, Joburg is ready for something special.” 
Planerna är också att, förutom inredning och mat, tillföra ett tredje spektakulärt element, nämligen musik i form av en live DJ som spelar bakgrundsmusik för att skapa en multidimensionell upplevelse. 
Men vad händer med Rust en Vrede, då? Jo, nuvarande sous chef John Shuttleworth har ersatt David. Det blir en hel del att leva upp till för John, men vi får hoppas att han lärt sig mycket av att jobba tillsammans med David och kanske också vågar ta egna nya, spännande initiativ på Rust en Vrede framöver.

Själva börjar vi förstås ivrigt bläddra i kalendern för att hitta några lediga dagar att göra en liten utflykt till Johannesburg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar