söndag, december 16, 2012

Day of Reconciliation

Idag liksom varje år den 16 december firas Day of Reconciliation i hela Sydafrika. Det var Nelson Mandela som införde dagen år 1994, hans första år som president i landet, efter det att apartheidsystemet avskaffats. Reconciliation betyder försoning och dagen vill stimulera till försoning och nationell enhet mellan alla olika raser i Sydafrika, helt i Nelson Mandelas anda. Eftersom dagen i år infaller på en söndag är måndagen i morgon en helgdag.

Den 16 december var tidigare Day of the Vow eller Day of the Covenant eller Dingaan's Day som den också kallades. Dagen var ett högtidlighållande till minne över Voortrekkers (de första holländska kolonisatörerna) seger över zulu-krigarna i slaget vid Blood River år 1838. Å andra sidan är den 16 december även dagen då ANCs militanta beväpnade falang Umkhonto we Sizwe (nationens spjut) bildades år 1961. 

Det känns som ett viktigt symbolvärde att kunna lägga de båda tidigare högtidlighållandena bakom nationen och istället ägna dagen åt att tänka positiva försoningstankar. Sydafrika har en lång väg kvar att vandra, men mycket har ändå förändrats till det bättre på relativt kort tid sedan apartheids avskaffande i början av 90-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar