lördag, december 15, 2012

Rapport från vår safariresa, del 2


När vi skrev första rapporten hade vi just kommit till Sabi Sabi Earth Lodge. Det är en av fyra fina lyxlodger som ligger i reservatet Sabi Sands i Mpumalanga. Även här såg vi fantastiskt mycket fina djur, och gjorde även en bush walk då game rangern tog täten med osäkrat gevär i högsta hugg. Men det blev en stillsam men mycket intressant promenad utan någon närkontakt med djuren, till vår lättnad.

Efter Ngala och Sabi Sabi bilade vi vidare till Nelspruit flygplats och tog ett flyg till Durban. Eftersom vi landade sent på eftermiddagen stannade vi över natten i trevliga kuststaden Richards Bay ungefär halvvägs till Thanda, vår tredje lodge. Den vita ägarinnan till det B&B där vi bodde visade sig vara en mycket udda och intressant person, som precis sålt sitt B&B och allt hon ägde för att flytta ut i bushen och studera till sangoma hos zulu-folket norr om Durban och stanna där för gott. Ett oväntat och spännande möte med en mycket annorlunda människa!

Thanda Privat Game Reserve ägs av svenska it-miljardären Dan Olofsson och hans hustru Christin som också driver projektet Star For Life främst i Sydafrika och idag har ca 100 000 ungdomar involverade i det treåriga programmet med huvudmålet att de ska förbli aids-fria och få ett stärkt självförtroende som hjälper dem att nå sina drömmar. Marken där reservatet ligger köpte Dan ursprungligen för att bygga sitt eget hem på, men projektet växte och idag ligger här den allra bästa lyxlodgen i världen! Den utmärkelsen har Thanda nu förärats tre år i rad.
På Thanda bor man antingen i tält eller i villa, båda alternativen mycket lyxiga och komfortabla. Vi hade fantastiska dagar här, och lärde oss också en hel del om zulu-kulturen som man lägger stort fokus på på Thanda. Thandas reservat är hela 14 000 hektar stort, och de kuperade markerna är underbart vackra. Tomas Polacek som äger svenska Sydafrikaresor AB har gått in som delägare i Thanda Tented Camp, och förlägger ofta sina gruppresor där några dagar.

Efter några oförglömliga dagar på Thanda bilade vi tillbaka till Durban och flög igår hem till Cape Town igen med en massa fantastiska minnen i bagaget. Det har varit en underbar vecka och varje lodge har givit oss olika men mycket minnesvärda upplevelser.
Under vår vecka i bushen besökte vi alltså tre privata safarilodger, Ngala och Sabi Sabi i anslutning till Krugerparken och Thanda i Kwazulu-Nathal 30 mil norr om Durban. Vi stannade två nätter på varje lodge och gjorde sammanlagt 11 game drives med öppna safarifordon. Bilarna körs av en s k game ranger och på en specialgjord stol på motorhuven sitter en "tracker" som alltid är född och uppväxt i området och har till uppgift att spåra upp de vilda djuren med hjälp av spår, dofter, spillning och andra tecken i naturen.

Några riktiga höjdpunkter på vår safariresa tål att nämnas lite extra.
* Vår allra första morgontur bland de vilda djuren blev vi överraskade av personalen på Ngala som hade ordnat en bush breakfast mitt ute i naturen. Man hade gjort upp en stor eld och lagade maten i jättestora gjutjärnsstekpannor. Medan vi väntade på att maten skulle bli klar sippade vi på härligt kall sydafrikansk champagne. Ni kan inte ana hur gott det är att äta ägg och bacon med en massa delikata tillbehör när allt har blivit tillagat över öppen eld.
* På Ngala fick vi också extrem närkontakt med en leopardhona som gjorde s k "contact calls" för att hennes unge skulle hitta henne. När ungen inte dök upp blev hennes rop allt högre, och tillslut kom ungen rusande och det blev rörande glädjescener med mycket slickande och kelande mellan mor och barn. Vi satt som närmast på ca fem meters håll.
* Den svarta mamban på Sabi Sabi höll vi nästan på att köra över, i alla fall den sista biten av "svansen". Vi var mycket tacksamma att bilen lyckades väja i tid eftersom mamban kan resa sig flera meter upp och slänga sig bakåt för att attackera sin fiende. Och eftersom den svarta mamban är världens snabbaste orm går det heller inte att springa eller köra ifrån den om den bestämmer sig för att anfalla.
* När vi åt middag på Sabi Sabi hade vi en nyfiken hyena som ville komma in i den öppna restaurangen för att smaka på maten. Personalen fick jaga ut den ur restaurangen och köket flera gånger under kvällen.
* På alla tre logerna har man varit med om att elefanter druckit upp vattnet ur swimmingpoolerna, till gästernas förtjusning. Lodgerna har därför ansträngt sig för att vattnet ska vara så drickbart som möjligt, så inte elefanterna mår dåligt när de glufsar i sig vårt badvatten. Tyvärr blev vi aldrig vittne till ovan nämnda, men när Björn somnat en kväll på Thanda hörde Samira ett djur plaska omkring i vår splash pool på terassen utanför sovrummet och såg något som simmade i poolen. Tyvärr var ljuset för svagt för att se vilket djur det var, och att gå ut kändes inte så smart med tanke på att plaskandet var ganska rejält.
* På Thanda hamnade vi i mitten av en betande hjord av afrikansk buffel. Några bufflar gick så nära bilen att vi hade kunnat klappa dom, men med tanke på hur aggressiva de är var det ingen bra idé. En av bufflarna fastnade med ena hornet i bilen och vi fick hjärtat i halsgropen innan den hade trasslat sig loss.
* En morgon på Thanda stötte vi på en brunstig jättestor ensam elefanthanne som inte gillade att vi dök upp när han var på jakt efter en hona att kurtisera. Han bestämde sig för att gå till anfall och det var några riktigt läskiga sekunder medan vår game ranger backade bilen i full karriär innan elefanthannen till slut bestämde sig för att han skrämt oss tillräckligt.

Förutom ovan höjdpunkter har vi sett det mesta i djurväg som finns i den sydafrikanska bushen, allt från de stora kända till små ovanliga grodor, jättesniglar, spindlar och många vackra fåglar. De tre lodger vi besökte var väldigt olika men allihop var mycket bra, och det är omöjligt för oss att hitta en favorit. Vill ni läsa mer om lodgerna vi besökte så görs det bäst på deras hemsidor:
Ngala Tented Camp
Thanda
Alla bilder till den här texten är tagna av oss under den gångna veckan.

3 kommentarer:

 1. Jisses, sånt äventyr ni varit på. Spännande att läsa, kändes nästan att vi var med. Lite harigt av Samira att inte kontrollera badgästen...

  Här i Roslagen väntar vi på ytterligare ett snöoväder. Klass 1 varning idag. De djur vi ser är några småfåglar som tappert norpar åt sig frön från kärven i äppelträdet. Björn skottar snö varje dag.

  Nu längtar vi till andra trakter och temperaturer.

  God jul till er båda!
  Björn och Sirkka

  SvaraRadera
 2. Va'?! Harig? Jag?! Kunde inte få upp låset till dörren, jö. Annars hade jag självklart gått ut - NOT :-)

  Det är verkligen en tuff tidig vinter i Sthlm och hos er i Roslagen i år!! Ska bli härligt att se er här nere snart!
  Stora julkramar till er båda från oss båda,
  gnm Samira

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag hittade till er blogg genom Minnas Sydafrika blogg som jag brukar kika in på mellan varven! Vilken safari ni varit på! Fantastiskt!
  Vi har varit i Sydafrika vid 3 tillfällen, senast 2010 då vi reste runt kring Kapstaden med Gustav som då var 1 år gammal.

  Björn, det var många år sedan vi sågs nu! Skickar en julhälsning till er båda från Skåne där jag numera bor med man och son.

  Bästa hälsningar,
  Anna Tobiasson (fd Lidbeck)

  SvaraRadera