onsdag, december 19, 2012

Samiras julpaté

Nu är det snart dags för julstök och lagning av mumsig julmat. Här kommer ett recept på en jättegod julpaté vi brukar laga varje jul. Vi har publicerat receptet tidigare här på bloggen, men glädjande nog fått förfrågningar om att publicera det igen. Det har gått bra att hitta alla ingredienser här i Kapstaden också, så traditionen kan upprätthållas. Ingen jul utan Samiras paté, säger Björn.

Samiras julpaté
5-6 hg köttfärs (fin, nymald och inte fryst)
250-300 g kycklinglever
75-100 g rökt skinka
2 msk god senap av svensk typ (Mild American Mustard i Sydafrika)
1 msk ljus fransk senap av Dijon-typ
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)

Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som ev bildats.

Servera med små fina cornichons och cumberlandsås (kan vara svårt att hitta i butik i SA men bra och enkelt recept hittar du HÄR). Förutom på julbordet så smakar patén också gudomligt gott på rostad macka eller knäckebröd under hela julhelgen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar