Samiras julpaté
5-6 hg köttfärs (fin, nymald och inte fryst)
250-300 g kycklinglever
75-100 g rökt skinka
2 msk god senap av svensk typ (Mild American Mustard i Sydafrika)
1 msk ljus fransk senap av Dijon-typ
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)
Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som ev bildats.
75-100 g rökt skinka
2 msk god senap av svensk typ (Mild American Mustard i Sydafrika)
1 msk ljus fransk senap av Dijon-typ
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)
Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som ev bildats.
Servera med små fina cornichons och cumberlandsås (kan vara svårt att hitta i butik i SA men bra och enkelt recept hittar du HÄR). Förutom på julbordet så smakar patén också gudomligt gott på rostad macka eller knäckebröd under hela julhelgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar