söndag, december 30, 2012

Nyårsfirande med karneval i Kapstaden

Imorgon nyårsafton klockan 22.00 brakar det stora nyårsfirandet loss i Kapstaden med bland mycket annat Malay Choirs Parade, där 60 Malaykörer och band tågar genom staden. Firandet beräknas sluta kl 03.30 på nyårsdagens morgon.
Man skull ju kunna förvänta sig att nyårsdagen sedan skulle bli en dag då man tar det lugnt och vilar ut efter  gårdagskvällens vilda nyårsfirande. Detta  gäller dock inte för Kapstadsborna. Nyårsdagen ägnar sig över tiotusen sydafrikaner från Kapstaden och angränsande kommuner åt förberedelser inför den årliga ”Cape Town Minstrel Carnival” som går av stapeln dagen efter, nu på onsdag den 2 januari. 

Då lever Kapstaden upp igen för att fira det nya året med en vild karneval vars like troligtvis inte finns någon annanstans i världen. Karnevalen äger rum varje år vid nyår då tusen och åter tusen musiker, sångare och dansare paraderar, eller snarare dansar, genom staden i sina fantastiska färggranna dräkter och kreationer.
Ursprunget till karnevalen sträcker sig tillbaka till 1900-talet men numera är detta snarare en hyllning till livet och nyår än en reflektion över dagar av slaveri som för karnevalsdeltagarna skedde tre - fyra generationer tillbaka.
Har ni upplevt ”Cape Town Minstrel Carnival” tidigare år så vet ni naturligtvis vad vi menar. Om inte kan vi bara rekommendera er att själva vara på plats och uppleva musiken, glädjen, stämningen och den fantastiska färgprakten. 

ANNUAL COMPETITION AT ATHLONE STADIUM
Kommer ni inte fira nyårsafton på gatorna i Kapstaden och har ni annat för er den 2 januari  och inte kan uppleva själva karnevalen så misströsta inte för det. Karnevalen fortsätter med olika evenemang under  januari och februari månad. Center för allt detta är Athlone Stadium där de olika karnevalsteamen möts i de årliga tävlingarna om presigefyllda troféer och  utmärkelser. En riktig höjdpunkt äger, enligt  tidningen Argus, rum den 3 januari då bland annat sångkörerna ”English Combine Chorus” och ” the Juvenile Sentimental” möts och gör upp vem som skall koras till bästa sångkör 2013.

Övriga tider lär vara:
  • Monday 02/01/12 (Street Parade)
  • Tuesday 03/01/12
  • Saturday 07/01/12
  • Saturday 14/01/12
  • Saturday 21/01/12
  • Saturday 28/01/12
  • Saturday 04/02/12
  • Saturday 11/02/12
Men som vi skrev tidigare förekommer det många olika uppgifter i press och på internetsidor om när de olika evenemangen går av stapeln. Så kolla gärna en extra gång innan ni åker. HAVE FUN!

Några bra länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar