torsdag, februari 05, 2015

Senaste nytt om återbetalning av visa-deposition!

Som ni kanske läst tidigare efterlyste vi nyligen information från sydafrikanska ambassaden i Stockholm och från svenska ambassaden i Pretoria om hur svenskar som inte kommer hem till Sverige innan den 28 februari ska göra för att kunna få tillbaka sin inbetalda visumdeposition som nu ska återbetalas.

I kväll har vi mottagit följande mail från den sydafrikanska ambassadören i Stockholm, Ms Mandisa Dona Marasha:
"Thank you very much for your email. Kindly be advised that the matter has been referred to the Department of Home Affairs in Pretoria for a decision. You will be informed of further developments."

Vi har också fått en mycket bra och klargörande information från den svenska ambassaden i Pretoria i kväll:
"Det svenska utrikesdepartementet och den svenska ambassaden i Pretoria har sedan slutet av december 2014 kommunicerat med den sydafrikanska ambassaden i Stockholm för att hitta en lösning för de svenskar som hamnat i den här situationen. 
Den sydafrikanska ambassaden tar frågan på stort allvar och försöker lösa frågan på bästa sätt för de svenskar som inte har möjlighet att besöka ambassaden i Stockholm före den 28 februari. De har dock inte befogenheter att tillämpa den nya lagstiftningen med någon som helst flexibilitet utan ett godkännande från det sydafrikanska Inrikesdepartementet (Department of Home Affairs) här i Pretoria. 
Mot denna bakgrund har ambassaden i Stockholm framfört en begäran till Inrikesdepartementet där de önskar tillämpa regelverket på samma sätt som den sydafrikanska ambassaden i Tyskland gör. Detta är alltså hur den sydafrikanska ambassaden i Stockholm önskar hantera era depositioner men de kan inte ta ett sådant beslut utan ett skriftligt godkännande från Inrikesdepartementet. Begäran från ambassaden i Stockholm hanteras på vice ministernivå här i Sydafrika och vi på den svenska ambassaden kommer att följa upp och göra allt vi kan för att ett besked ska komma inom kort. 
Vi håller er uppdaterade."

Vi på Sydafrikabloggen kommer att hålla tät kontakt med båda ambassaderna, och återkommer direkt när vi får veta något nytt i frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar