fredag, maj 06, 2016

Illyria House i Pretoria


I anslutning till vår härliga resa med Rovos Rail från Durban till Pretoria nyligen, stannade vi kvar i den vackra huvudstaden i tre dagar. Och då ville vi gärna hitta ett boende i samma koloniala stil som tåget. Pampiga boutiquehotellet Illyria House blev den perfekta kombinationen! Stort tack till vännerna Karina och Thord G som gav oss det tipset! 

Resan med Rovos Rail och vistelsen på Illyria House gjorde vi för First Class Magazines räkning, det lyxiga livsstilsmagasinet som vi arbetar för. Här har vi saxat lite ur den artikel som finns med i maj-numret som just nu är under distribution:

Hotellet är beläget i de fashionabla diplomatkvarteren i Pretoria, granne med finska ambassaden, och med sin stora parkanläggning utgör det en lummigt vacker och tyst oas dit huvudstadens buller aldrig når. 1990 förvärvade sydafrikanska Marietjie van der Walt egendomen för att använda den som studentlya, troligtvis världens största och elegantaste, åt sina fyra döttrar som ville studera på universitetet i Pretoria. Under de följande åren byggdes hela huset om till en storslagen dröm i kolonial stil, under Marietjie ledning. Illyria House har genom åren fått många nationella och internationell utmärkelser, ofta med epitet ”Most romantic luxury hotel”.

Totalt finns tjugo bäddar, och det är inte ovanligt att hela hotellet bokas för olika slags event. Detta är nämligen det perfekta stället för ett riktigt oförglömligt sagobröllop, men lämpar sig också utmärkt för den stora familjen som bara vill rå om varandra själva helt privat. Under våra dagar här träffar vi förälskade par på bröllopsresa, men även äldre par som sökt sig hit för att njuta av den vackra miljön och fly undan vardagens stress. Vår vistelse präglas av personlig service av högsta klass. Under våra måltider finns vår elegant klädde butler med vita handskar hela tiden diskret i vår närhet, redo att komma till vår hjälp så fort han ser att vi behöver honom.

En av dagarna tar Marietjie oss med på en guidad tur i bil för att visa oss Pretoria. I mån av tid gör hon gärna det med hotellets gäster. Hennes guidning blir extra spännande och personlig eftersom hennes förfäder kom till Sydafrika redan under sextonhundratalet, och hon kan relatera berättelser från en svunnen tid som återgetts i generationer i hennes familj.
Illyria House är även känt för sin lilla ankfamilj som lite då och då, till alla gästers stora förtjusning, spatserar upp på restaurangterrassen och in igenom den vackra salongen ut till fontänen på framsidan för att ta sig ett dopp och bli matade av kökspersonalen. Mätta och belåtna vaggar de sedan, under förnöjt tjattrande, tillbaka genom huset och nedför gräsmattan bort mot trädgårdens skugga.

I den stora, vackra parken finns också en uppvärmd swimmingpool i en sagolikt tjusig inramning som i det närmaste påminner om ett romerskt badhus. Här tar vi sköna dopp och små simturer när vi behöver svalka oss, och på en av terrasserna intar vi också en gourmetpicknick med läcker norsk lax, små fina räkor, lyxig sallad och delikata dessertostar i sällskap av färska solmogna fikon och ett härligt kylt rosévin.

Musik har en central roll på Illyria House. Klassisk musik strömmar för det mesta ur högtalarna i salongerna och restaurangen. Hotellet hyr även regelbundet in musiker av olika slag för att underhålla gästerna, gärna pianister. Marietjies yngsta dotter är en känd konsertpianist som numera är bosatt i London, men när hon är på besök sätter hon sig gärna vid husets stora, vackra Steinwayflygel.
Vår sista dag på hotellet berättar Marietjie att de hyrt in jazzmusiker som ska stå för kvällens underhållning. Det blir en glatt uppsluppen kväll på den vackra restaurangterrassen i den ljumma kvällen. Bandet spelar härlig musik, och gästerna sjunger med i de välkända melodierna. Till och med lite spontandans blir det i den sena timmen.


Innan vårt besök har vi hört och läst mycket om hotellets berömda kök. Allt är pinfärskt och lagas från grunden på Illyria House. Av den anledningen ber man gästerna att göra sina val från à la carte-menyn redan vid måltiden innan, så köket får ordentligt med tid för tillagandet av alla läckerheter. Under våra dagar på Illyria House äter vi oss igenom en ansenlig mängd av alla frestande rätter på hotellets meny. Efter perfekt kokta sydafrikanska humrar, utsökt goda soppor, mjäll sjötunga som smälte på tungan och många andra läckra rätter blir vi förstås nyfikna på vem det är som så skickligt tillagar allt det goda. Då får vi oss en rejäl överraskning. Kockarna Ava och Towne, som är vackra sydafrikanska kvinnor från folkstammen pedi, kom till Illyria House som unga flickor för många år sedan. De har också lärts upp från grunden av Marietjie själv, och många av recepten är faktiskt från Marietjies egen familj, som hennes mor och mormor brukade tillaga.
 HÄR finns Illyria House web!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar