söndag, maj 08, 2016

PADS-projektet, statusuppdatering 14: PADS + Project Playground = sant!

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)



Det har varit lite tyst här på bloggen om PADS-projektet en tid, men det betyder inte att vi legat på latsidan – tvärt om! Men det vi har lärt oss under vårt första år med projektet är att det är helt avgörande att hitta rätt samarbetspartners för att påsarna med tvättbara mensskydd och tillhörande bomullstrosor ska nå ut till de behövande fattiga kåkstadsflickorna. Hittar man inte väl fungerande kanaler och människor som brinner för projektet såsom vi själva gör, finns det annars en risk att påsarna blir liggande i något förråd eller i värsta fall säljs vidare.

Distributionen har hittills fungerat bra i Kayamandis två high schools. Men nu är de dags att hitta fler kåkstadsflickor att hjälpa till en komplett och värdig skolgång, tack vare att ni alla varit så generösa med era donationer. Efter att ha suttit i möten med representanter för olika skolor och organisationer har vi nu hittat två helt nya distributionsvägar som vi känner stor entusiasm inför:

1. PADS-kit till flickor i Kayamandis primary schools 
I Kayamandi har vi redan täckt upp deras båda high schools, men redan i slutet av primary school (årskurs 1-7) börjar en hel del flickor menstruera. Vägg i vägg med restaurangen Amazink Live finns en organisation som både bedriver primary school och fritidsverksamhet efter skoldagens slut i Kayamandi. Där har vi funnit en utmärkt kontakt som kommer att distribuera PADS-kit till behövande unga flickor i primary school. Cirka 50 PADS-påsar kommer inledningsvis att lagerhållas och distribueras via denna kanal.
Frida, Samira och några av barnen och ungdomarna på Project Playground i Langa
2. PADS-projektet inleder samarbete med Project Playground
Ni har säkert hört talas om ovan svenska ideella organisation, som mycket framgångsrikt drivs av Frida Vestberg i samarbete med prinsessan Sofia, gift med prins Carl Philip. Cirka 750 barn och ungdomar i kåkstäderna Langa, Gugulethu och Philippi omfattas av projektet (läs mer om den lokala verksamheten HÄR!). Häromdagen träffade vi Frida och hennes ledningsgrupp på ett möte i lokalerna i Langa, och enades om ett samarbete med start redan i nästa vecka. Project Playground kommer att ha ett lager med PADS-påsar att distribuera till behövande fattiga kåkstadsflickor i verksamheten. I nästa vecka är Samira inbjuden att tala på ett föräldramöte, i syfte att sälja in och förankra det biologiskt nedbrytbara PADS-kittets alla fördelar till flickorna och deras familjer. Cirka 200 PADS-påsar kommer inledningsvis att lagerhållas och distribueras via denna kanal. Initialt kommer vi att ha en mindre grupp flickor som testpiloter av PADS-kittet. Flickorna kommer, efter en tids användning och utvärdering, att fungera som ambassadörer för PADS inom Project Playgrounds organisation.

När vi återvänder hit till Kapstaden i oktober har vi spännande möjligheter att intensifiera samarbetet med Project Playground här i kåkstäderna kring Kapstaden. Vi kommer också att anordna studiebesök för svenskar som vill stötta, eller redan stöttar, PADS-projektet och vill veta mer om Project Playground och vårt samarbete.

Vill du stötta PADS-projektet? 
För R220, motsvarande cirka SEK 120, ger du en flicka en påse med nio tvättbara bindor och tre bra bomullstrosor som beräknas räcka i ungefär fem år. PADS-projektets eget konto och bankgiro är samma som tidigare, dvs:

- ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund)
Bankgiro 5299-9869 är kopplat till kontot ovan, och då är det OCR 927226821928 som gäller.

Ingen som arbetar med PADS-projektet tar betalt för sitt arbete, och administrativa kostnader som bankkostnader, informationsmaterial och transporter/lagerhållning av PADS-påsar, etc. betalas av oss, Samira och Björn. Varenda donerad krona går således helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna! 

1 flicka = R220 eller SEK 120
5 flickor = R 1 100 eller SEK 600
10 flickor = R 2 200 eller SEK 1 200

Alla bidrag, såväl stora som små, är lika välkomna. 
TACK kära vänner!

Tillsammans gör vi STOR skillnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar