onsdag, januari 16, 2019

Klokt om kort!


Vår vän Henrik W har 30 års erfarenhet från ledande positioner i bankvärlden och är dessutom delårsboende i Kapstaden. Från honom har vi fått klok och värdefull input efter våra inlägg på sistone om utlandsanvändning av betal- och kreditkort. Here goes:

Jag vill dock nämna för er att ingenting är gratis, definitivt inte i bankvärlden. En kortutgivare som t.ex. Klarna bank gör inte detta gratis och varför skulle man göra det? Inga årsavgifter och inget valutapåslag är helt enkelt för bra. 
Så vad tjänar dom på pengar på?
1. Spreaden! Vad är det? Jo skillnaden mellan köp- och säljkursen i valutan. Ofta 5% eller mer och väldigt svårt för kunden att kontrollera. I synnerhet i volatila valutor som ZAR och SEK. Vissa kortutgivare är transparenta och talar om hur stort påslaget är - andra inte. Någon gör kanske både och!!!!!
2. Kunderna är inte uppmärksamma och har inte tillräckligt med pengar på sitt anslutna konto och får betala skyhöga räntor på utnyttjad kredit plus avgift(er). Detta är Klarnas paradgren!
3. Man gör som ICA och Coop och smyger in avgifter efter ett tag när man lockat in kunder.
4. Man skaffar billig inlåning till sin bank. F.n. 0,15% i ränta på deras konto om man använder det. Klarna accepterar andra konton än deras eget som anslutning till kortet.
Så mitt råd är att vara mycket uppmärksam.
- Kolla till vilken valutakurs dina växlingar sker till. Jämför på t.ex. Yahoo Finance eller Bloomberg som redovisar interbank-kurser under dagen. Sök på ZARSEK! Du kommer aldrig att få IB-kurs men kan se om det är en rimlig avvikelse.
- Alltid se till att pengar finns på ditt anslutna konto så att kredit inte utnyttjas.
- Följ med på deras hemsida regelbundet och se om villkorsförändringar sker då det endast annonseras här.
Var beredd på och acceptera att det finns kostnader som är relaterade till den tjänst som du begagnar dig av. Inget är så gott som en fri lunch men den existerar väldigt sällan....

Tack för mycket intressanta och tänkvärda ord, Henrik! 
Ja, nog är det många banker och kortutgivare som lever gott på kunder som utnyttjar dyr kredit och av olika anledningar inte betalar i tid. Då blir det en kostsam historia för kunden, vilket kort man än använder.

Henrik tipsar också om en pinfärsk artikel i ämnet "Bästa betalkortet på utlandsresan" som han tycker är en "copy paste" av den vi nyligen skrev om Coops ändrade villkor, och där Avanza/Placera precis som vi kommer fram till att Klarna nu är det bästa alternativet. Kul! Tack för det, Henrik! HÄR hittar ni artikeln! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar