Härom dagen råkade vi träffa en Klarna-anställd i ett privat sammanhang som med ett leende frågade oss om vi mottagit våra Klarna-kort redan. När vi svarade nekande log han hemlighetsfullt och nu när korten anlänt förstår vi varför. Så här galet lekfullt är korten nämligen paketerade - i ett tokrosa kuvert som är fodrat med rosa lurv. Galet, unikt och oförglömligt intryck redan från start! Och PIN-koder behöver vi inte invänta i separata kuvert, för dessa valde vi nämligen själva i samband med beställningen. Snyggt jobbat, Klarna!
Vissa av er har tipsat oss om andra kort som ni tror är likvärdiga med Klarna-kortet, men de flesta av dessa kort har valutaväxlingspåslag som är lika högt (eller ibland även högre) som Coop-kortet nu inför. Många är intresserade av Norwegians kort som man ju verkligen skulle kunna tro är ett bra resekort. Men faktum är att det är precis lika illa ställt som med Coops kort, dvs ett valutaväxlingspåslag på 1,75 %! Detta pratar Norwegian förstås mycket tyst om, och påpekar istället att kortet varken har årsavgift eller andra "avgifter". Valutaväxlingspåslag betraktar nämligen varken de eller många andra kortutgivare som "avgifter" utan som "påslag". Visst är det lurigt! Om två personer handlar för ca 1000 kr per dag under ett halvår i Sydafrika så kostar det ca 3 200 kr extra i valutapåslag, vilket motsvarar R5000! De pengarna kan man ha roligare för, tycker vi. Och dessutom tror vi att de flesta vi har träffat i Sydafrika gör av med betydligt mer än 500 kr per person och dag.
Några av er har tipsat oss om siten kreditkort.com men vi blev väldigt besvikna när vi gick in på deras webbsida. Klarna-kortet, som har funnits ute i flera månader redan, finns inte med. Och inte heller Forex som faktiskt har ett valutaväxlingsavgiftsfritt kort som är ganska jämförbart Klarnas (förutom årsavgift på 225 kr, bankomatavgift på 2 % inom EU och effektiv kreditränta på drygt 16%). Inte heller välkända ICA-kortet som ju trots allt "bara" har en valutaväxlingsavgift på 1,25%, dvs lägre än både Norwegian och Coop på 1,75%. Coops nya, försämrade villkor finns förstås inte heller med i sammanställningen. Valutaväxlingspåslag finns faktiskt inte ens med som jämförande kriterium på kreditkort.com! Nä, det är nog tyvärr oundvikligt att göra sina egna undersökningar och jämförelser. Eller läsa våra rekommendationer här på Sydafrikabloggen :-).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar