söndag, januari 24, 2010

Pilanesberg nationalpark och Sun City

Elisabeth, Kai, Jessica och Rolf.S har varit i Pilanesberg nationalpark och Sun City och delar här med sig av intrycken, genom Rolfs penna.
Resan till området gjorde vi med flygbolaget Kulula air och hyrbil, det tar knappt sju timmar inklusive väntetider, från ”dörr till dörr”. Vi bodde på Kwa Maritane, som ligger ”in the hart of the Pilanesberg”, 1300 möh och vädret var mycket behagligt med 30⁰ C på eftermiddagarna och 25 på kvällar och nätter.

Resan till området gjorde vi med flygbolaget Kulula air och hyrbil, det tar knappt sju timmar inklusive väntetider, från ”dörr till dörr”. Vi bodde på Kwa Maritane, som ligger ”in the hart of the Pilanesberg”, 1300 möh och vädret var mycket behagligt med 30⁰ C på eftermiddagarna och 25 på kvällar och nätter.

Klicka på "Läs mer >>" nedan och läs hela Rolfs reportage..... 


Nationalparken, är c:a 35 * 35 km och där är 18 mil bilväg av varierande kvalité. Vi valde att både åka guidad tur och att köra själva och tillbringade 12 timmar, vid fyra olika tillfällen, i parken. Som framgår av bilderna såg vi mycket djur, från leoparder till elefanter. Totalt finns där 12 000 vilda däggdjur och samtliga big five. Listan med fåglar innehåller mer än 200 arter. Mycket fascinerande är naturen med limegrön bottenfärg och mörkare grön vegetation och träd. Det är ett öppet landskap som ökar möjligheterna att se djuren. Vi ansåg alla att det var en stor och fin upplevelse att göra turerna i parken.



Sun City, är en anläggning för nöje. Där finns flera stora lyxiga hotell, Casinon, sjö med konstgjort vågsvall, exklusiva butiker och naturligtvis mycket fina restauranger. När vi var där var det få gäster. Intrycken är blandade från mycket lyxiga och fina miljöer till ganska enkla spelhallar och ”hak”.

En dag var vi på kulturafton och fick musiklektioner, språklektioner och också se en del danser. Kvällen avslutades med en (kort) lektion i de flesta språken i Sydafrika och en kort historielektion. Den trevliga aktiviteten leddes av Mucizokko som finns med på bilderna.

Torsdagskvällen var vi på Palace of the Lost city och började med en guidad tur. Paltset byggdes 1985, av 7 000 arbetare för R820 miljoner. Entrén är fantastisk med sitt mosaikbelagda golv, 300 000 polerade gjutna plattor av olika storlek och färger och en stor takmålning, som man kan se på bifogade bilder. Vi fick också besöka kungasviten som naturligtvis var fin och erbjöds oss till priset av R75 000/natt!

Middagen i restaurangen bestod av en dignande byffé med fina uppläggningar. Vi fick också mycket god kunskap om viner genom restaurangens sommelier Georgio som även bjöd oss att prova några extra goda sydafrikanska viner.
Golfbanorna i Sun city och Lost City, har olika karaktär. Medan Sun City har prägel av parkbana är Lost City mer en bergsbana. Sun City spelade vi på tisdagen i varmt väder och med bra Caddies. Den var i mycket god kondition med härligt gröna ytor och tjockt gräs och med mycket snabba greener. Lost City spelade vi på torsdagen, de första hålen i regn. På denna bana behövs bil. Flera utslag var riktigt spännande, där det gällde att komma långt för att komma ut på fairway eller till green. Det var ömsom vin och ömsom vatten med resultaten, men det var fint att spela båda banorna som även visade upp Krokodiler, Babianer och vackra fåglar.

Upplevelser har vi med oss hem och att så bekvämt se naturparken, Sun City och andra delar av Sydafrika, är något som kommer att finnas i våra minnen för lång tid framöver.


Hälsningar
Rolf.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar