lördag, januari 23, 2010

Safari till Kambaku i Timbavati-området


Vi - två par från Sverige - kom till Sydafrika för några veckor sedan för att hälsa på våra kära vänner Samira & Björn och samtidigt passa på att utforska en liten del av landet. Det svenska paret Alexandra & Adam, ägare till resebyrån Travel for Life, hjälpte oss på ett ypperligt sätt med bland annat en stor del av planeringen inför vår safari. Dom fixade ett i vårt tycke perfekt upplägg för oss som saknade tidigare erfarenhet av Sydafrika.

Läs mer om vår safariresa genom att klicka på "Läs mer >>" nedan
Själva safariresan startade med flyg från Kapstaden via Johannesburg till Hoedspruit. Total flygtid runt 3 timmar. Bara Hoedspruits flygplats kan få vem som helst att nypa sig i skinnet. Ett tydligt exempel på en bra fungerande småskalighet. Man kan gott säga att vår safari började redan under vår 45 minuter långa transferresa med bil till lodgen Kambaku eftersom vägen kantades av vilda djur av alla sorter. Redan då fick vi se Impala-antilop, Kudu och många andra djur som vi tidigare bara sett på bild.


Ankomsten till lodgen Kambaku startade med en fantastisk lunch i skuggan. Det gjorde vi tillsammans med hela ägarfamiljen som driver anläggningen och ett annat gästande italienskt par. Vi förstod genast vid framkomsten att denna resa skulle bli något man inte glömmer i första taget.


Vi fyra plus det italienska paret äntrade den öppna Land Rovern, tillsammans med trackern Sam och rangern Howart. Därefter bar det iväg längs sandiga hjulspår rakt in i bushen. Det tog inte mer än 20 minuter förrän vi stötte på två lejonhonor som pysslade om varandra. Avståndet mellan dom och oss i bilen var bara några meter. Vi satt som fastfrusna på sätet, till att börja med en viss skräck. Howard berättade kunnigt om hur lejon och andra stora kattdjur lever, äter och jagar.


Vi lärde oss snabbt att så länge man sitter i bilen bryr sig inte djuren, varken om oss eller bilen. Bilen är ett stort djur, som luktar avgaser och bensin, och som inte jagar. Dom som sitter i bilen, upplevs då heller inte som ett hot. Det tog en stund att vänja sig vid den tanken för man känner sig annars rätt skräckslagen mitt i en hjord av elefanter, giraffer och bufflar.


Väckning 5 på morgonen, en kopp te eller kaffe och iväg. Tillbaka igen vid 9-tiden till en gedigen frukost. Vila till klockan 1 då det serverades lunch. Ny vila till 4-tidens fika och därefter en ny utfärd. Tillbakafärd vid 8-tiden i sökarljus som spelar över bushen. Därefter en trerätters middag med passande viner. Rangern Howard var med hela tiden, även under måltiderna så det fanns alla möjligheter att ställa frågor om dagens upplevelser.


Den som ville ha sovmorgon kunde välja fotvandring vid 11-tiden tillsammans med Sam. Start alldeles runt husknuten. Det är något alldeles speciellt att smyga på led mot vindriktningen och se på djur och växtliv. Det blev inte sämre av att vi stötte på en krokodil och en gigantisk elefanthanne som svalkade sig i ett av de små vattenhål som finns både här och där.


Kambaku Lodge är privatägt och har tillsammans med några grannar öppnat upp ett i stort sett orört område för avkoppling och naturupplevelser. Boendestandarden är enkel men funktionell. Mat och service är på mycket hög nivå. Vattnet smakar gott och det finns ström i varje hus från ett eget elverk (helt ljudisolerat). Mobiltelefon fungerar på några få platser inom området och trådlös anslutning till Internet finns i närheten av receptionen.


Vi rekommenderar tre övernattningar. Två blir för litet ifall inte vädret är gynnsamt och fyra kan bli lite väl enformigt.


En lite retsam detalj är att en helpensionsresa som enligt uppgift inkluderar allt utom det man dricker inte inkluderar den förväntade omfattande dricksen. Trackern och rangern förväntades få och fick tillsammans ca R150 per dygn och person. Hela personalen i övrigt lite mer rimliga R100 per dygn och person. Det kan noteras att det var fler i personalen än vi var gäster.


Dricksen kan betalas med kreditkort!


Men…….bortsett från denna detalj var resan på det hela taget mycket väl värd varenda Rand.


Ove & Gunilla – Cathe & Håkan

Mer info om Kambaku Lodge hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar