söndag, juli 18, 2010

Nelson Mandela 92 år idag!

Idag firar Sydafrika och hela världen Nelson Mandela som fyller 92 år. Madiba, det klannamn som Mandela kärleksfullt kallas för i Sydafrika, satt under apartheidtiden i fängelse i hela 27 år, varav den längsta delen på fängelseön Robben Island utanför Kapstaden.

För första gången firas födelsedagen nu som "Nelson Mandela International Day" över hela världen. I november 2009 beslöt nämligen FN att hans födelsedag framöver ska uppmärksammas på detta sätt, för att hedra hans kamp för fred och frihet.

The Mandela Foundation uppmanar människor i hela världen att avsätta 67 minuter av sin tid till välgörenhetsarbete - en minut för varje år som Nelson Mandela ägnade åt kampen för jämlikhet. För att uppmärksamma denna uppmaning är en grupp kändisar i färd med att åka motorcykel från Johannesburg till Kapstaden. De kommer att välkomnas i Kapstaden idag av den amerikanska skådespelaren Morgan Freeman som spelar rollen som Mandela i den aktuella filmen Invictus.

Nelson Mandela själv kommer att fira dagen i sitt hem i Johannesburg med sin familj. Hans senaste framträdande var i samband med fotbollsfinalen i VM då han tillsammans med sin fru Graca Machel kördes in på arenan i ett öppet fordon strax före matchen, glatt vinkandes till publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar