lördag, juli 03, 2010

Scan lanserar boerewors

Våra vänner, f d sydafrikasvenskarna, Ulf och May-Britt P har skrivit mejl till oss från sitt sommarställe i Strömstad och berättat en spännande nyhet - tack kära vänner! Scan säljer fram t o m vecka 36 en "limited edition" av en svensktillverkad version av den sydafrikanska korven boerewors, som hos Scan fått den felaktiga stavningen boerwors. Den nya korven har förstås aktualiserats på grund av fotbolls VM nu när Sydafrika befinner sig i världens strålkastarljus.

Boere betyder farmare och wors betyder korv på det sydafrikanska språket africaans - farmarkorv, helt enkelt.

Scans "Boerwors" ser trots allt ganska svensk ut (ingen hoprullad "orm" som den riktiga) och det är också endast svenskt kött i den. Den innehåller både fläsk- och nötkött (totalt 73%) och är kryddad med paprika, koriander, muskot, nejlika, vinäger och cayennepeppar.

Efter att ha surfat runt på internet kan vi konstatera att de som provat korven och hoppats få uppleva något åt det sydafrikanska hållet blivit mycket besvikna. De som ätit riktig boerewors i SA tycker att denna svenska version är något helt annat. Men de som inte haft dessa förväntningar tycker korven är riktigt god ändå.

Vi gläds ändå åt att Scan valt att uppmärksamma Sydafrika på detta sätt. Och avslutningsvis kan vi tipsa er som bor i Stockholm om var ni kan köpa riktig sydafrikansk boerewors, nämligen hos Taylors and Jones på Hantverkargatan 12 på Kungsholmen. Denna fantastiska matbutik säljer bland annat mer än 40 olika korvar, lagade på plats med mycket kärlek. Klicka HÄR så kan du se hela deras fina korvsortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar