torsdag, juli 22, 2010

Vad gör vinmakarna på vintern?

Minns ni Hasse & Tages gamla dänga "Vad i helvete har dom för sig på banken efter 3?" Ungefär samma funderingar har vi haft beträffande vinodlarna och vinmakarna i Sydafrika. Vad göööör dom hela vintern,
d v s nu?

För att få ett svar på den frågan kontaktade vi våra vingårdsägarvänner Alf & Marie som äger och driver vingården Tempel Wines i Paarl strax utanför Kapstaden. På gården finns också ett underbart sött litet Bed & Breakfast med allt från vanliga dubbelrum till fin bröllopssvit - helt perfekt och mycket prisvärt om du vill bo mitt i de spännande vindistrikten.

Om du klickar HÄR så kommer du till Tempel Wines hemsida.

Och klickar du på "Läs mer >>"  här nedan så kan du läsa ett kul reportage skrivet av Alf & Marie som besvarar frågan i rubriken ovan och dessutom ger oss frostiga hälsningar och berättar om en unik vinnyhet. Tack kära vänner för suveränt bidrag till bloggen!
Det var i tisdags morse. Natten hade varit ovanligt kall och vi gjorde oss som vanligt klara att ta emot personalen vid åttatiden. Men vi hann inte. De var några minuter tidiga och stod redan uppradade vid inre muren och tittade ut över vingården. Vi följde deras blickar och fann ett vitskimrande frosttäcke över vinfältet. De som varit här längst, det vill säga åtta-nio år, sa efter en stund att de aldrig tidigare sett något sådant på Tempel. Inte riktigt vad vi väntade oss när vi flyttade till Afrika, men vackert var det och omväxling förnöjer. Samma eftermiddag satt vi mot norrväggen utanför vineriet i bara skjortärmarna och läste i solskenet. 




Ute i vinfältet klarade vi av förbeskärningen tillsammans med våra egna anställda under juni. Det är framför allt under beskärningen som det gör riktigt ont att vara vinbonde. Efter bara ett hektar med sekatören, dubbelvikt över de grova fjolårsskotten, känns det som ryggen är av på flera ställen. Men handslaget blir desto fastare och efter ett par veckor knäcker man nötter med bara händerna. Vintern har förvisso varit kall, men betydligt torrare än tidigare år. De vanliga tiodagarsregnen under juni och juli har tack och lov uteblivit. En och en halv vecka av infernaliskt ösregn med åtföljande översvämningar tar på psyket. Det har gjort att vi inte haft några längre avbrott i arbetet. Nu plöjer vi ner ogräset mellan raderna inför slutbeskärningen i augusti. Sedan återstår bara att gallra och pyssla om rankorna fram till skörden i slutet av januari. Och då gäller det att inte vara skotträdd. Under oktober och november skjuter vattenskott och rotskott en farlig fart. När man gallrat klart ett block är det dags att börja om från början igen.

På Bed & Breakfast-fronten är det som vanligt bröllopsyra så här års. I avsaknad av utländska turister är vi väldigt glada över sydafrikanernas starka tro på äktenskapet. Bröllopsgäster, tärnor och brudpar avlöser varandra och gör att Tempel lever även vintertid. Kylan avskräcker inte. Nio varmvattenberedare och elva värmeväxlare på högvarv går bokstavligen varma i stugor som skulle ge vilken svensk energikonsult som helst slaganfall. Beläggningen av turister har faktiskt varit lägre än normalt överallt i Winelands. Förmodligen har det att göra med de höga priserna på resor och boende man initialt befarade i samband med Fotbolls-VM.

Om det inte varit för en unik händelse i vinvärlden, så hade alltså det mesta varit som vanligt. Den 12:e augusti buteljerar vi för första gången i gårdens historia ett vin här på Tempel. Fast viktigare än själva händelsen är att vinet är unikt. Såvitt vi vet är det andra gången i världshistorien en vit pinotage lanseras kommersiellt. Och det är inte en blek kopia av den första, utan en lätt ekad pinotage som under sex månader på fat fått ta emot 8% Nouvelle för att addera lite frisk fläderblomston till den fruktiga basen. Men det tar på krafterna att gå nya vägar. Vår vintillsynsmyndighet, Sawis, har haft många synpunkter på hur man får etikettera och marknadsföra ett vin som egentligen inte finns. För pinotage är enligt reglementet röd, inte vit. På etiketten kommer det därför att stå INNOCENCE, för som vi alla vet är vitt oskuldens färg. Hursomhelst, resultatet både smakar och lovar gott. Prova själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar