fredag, juli 16, 2010

Stolt lycka och sorgsen saknad i Sydafrika

Den fantastiska fotbollsfesten i Sydafrika är över, och vi lider väl alla av lite baksmälla så här veckan efter finalen. Från våra vänner Kattis & Peter i Kapstaden har vi fått följande underbara lägesrapport om hur det är på plats i Sydafrika just nu:

Det är och har varit ”Ayoba time” i över en månad i Sydafrika (Ayoba är sydafrikansk slang med ungefär samma betydelse som det imponerade utropet ”wow” – Samiras anmärkning). 11 juni till 11 juli 2010 blev en sprakande fotbollsperiod i våra liv. Vilken fotbollsfest vi har fått uppleva! Nog trodde vi att det skulle bli stort, men inte kunde vi ana att det skulle bli så fantastiskt stort och välorganiserat. Ja, du läser rätt - välorganiserat! Det har varit ett storartat event och Sydafrika har klarat detta med bravur. Aldrig i vår fantasi kunde vi förestalla oss det vi har beskådat och upplevt under denna fotbollsmånad. Vilken fest, vilket engagemang, vilka människor, vilka spelare, vilka supportrar! Det finns inte ord för detta och det är som vår favoritspelare i Bafana Bafana, Tshabalala, säger i reklamen i Sydafrika: ”World Cup South Africa handlar om mer, mycket mer, än bara fotboll!”

Läs hela reportaget genom att klicka på "Läs mer >>" här nedan!


Det fanns mycket under detta första VM i fotboll på den afrikanska kontinenten som inte orsakade problem, trots tidigare oro och kritik. Det fanns självklart incidenter som uppstod, men sköttes utmärkt med ett lösningsorienterat synsätt i form av alternativ handling. De som önskat att få skriva om problem med t ex transporter, organisation, tider, elektricitet och kriminalitet fick välja ny strategi och fokus. Lyckligtvis har de flesta valt att hylla värdlandet och vi höjer på hatten tillsammans med dessa. En del resultat på detta VM blev inte heller som experterna trodde. Frankrike fick tidigt klart för sig att de inte kunde komma vidare. Inte heller regerande världsmästarna Italien skulle gå vidare efter att hjältarna från Slovakien satte stopp för dem. De afrikanska länderna hade det tufft i gruppspelet och hade inte Argentina haft 2 (!) målvakter vid ett måltillfälle, tror vi fortfarande att Ghana gått långt. Vårt älskade Bafana Bafana fick tyvärr inte heller komma vidare, men vi var glada och firade dem för deras fantastiska insats som fotbollsspelare likväl som afrikanska förebilder. Det kommer framöver att bli fortsatt gult & grönt i Sydafrika - tack för showen!


Många av de sydamerikanska lagen fick se sig slagna och i Sydafrika var stödet för Brasilien och Argentina mycket stort. Endast ett fåtal av alla vältränade och förväntansfulla fotbollslag i världen fick uppleva glädjefesten till dess slut. Finalen stod mellan de två europeiska lagen Holland och Spanien. Så vi fick gör som så många gånger förr under denna månad, d v s gynna försäljarna i gatukorsningar med trafikljus. Tjohoo, vilket försäljningsrekord som måste ha slagits under denna månad! Vi och många med oss vet numera allt om att handla i gatukorsningar från bilen. Tuta, varningsblinkers på, stanna, peka, deala och köpa nytt hopp d v s nya lagets flagga, backspegelvärmare, tanklocksflagga, halsduk, t-shirt, vuvuzelas i rätt färg & design – you name it!
Aldrig har vi enats och blandat oss mellan samhällsklasser, färger, kön och åldrar som vi gjort under denna period! Vi har talat med varandra. Vi har umgåtts med varandra. Vi har respekterat och brytt oss om varandra. Vi har skrattat. Vi har skrikit och blåst i våra vuvuzelas (nytt terapiverktyg?), dansat Waka Waka (time for Africa) och klätt ut oss i vara idolers färger. Sedan har vi stoppat varandra på gatan, hälsat och tagit kort på varandra, pratat fotboll, lyssnat och fått vänner för stunden - men med minnen för resten av livet. Det är så fenomenalt att ha fått chansen att uppleva detta, så vi känner oss som kungligheter utan förpliktelser (= smekmånad?) samtidigt som vi är fulla av beundran och djupt rörda för det som Afrika som kontinent visat världen inför framtiden. Hoppets ljus är tänt och det enda som utgör ett hot mot dess sken är våra tårar över att fotbollsmånaden är över. Snyft!

I media har man nu gått ut med psykologhjälp från experter för att bearbeta symtomet ”sadness and depression” efter VM 2010. Det finns numera hjälp och råd till sydafrikanerna för att klara det som vi kallar ”The life without Football”. Glädje, samhörighet och positiv spänning har gett energi till arbete och fritid. Fotbollen har blivit en del av det dagliga livet som lyckats frigöra energi och resurser för att klara dagen likväl som livet. Och nu när allt är över vet vi inte riktigt vad vi skall ta oss till. Vi vet inte vad vi skall samlas kring. Vi vet inte vad vi skall göra och vi vet inte längre hur vi ska lägga upp dagen. Efter 64 fotbollsmatcher som en del av vardagen förväntas den närmaste tiden bli lidande, och brist på hopp och energi saknas. Men psykologer och experterna ger tips och självförtroende genom att upprepa tesen: ”Sydafrikaner, vi är ett starkt folk och som alla vet har vi genomlidit många tunga svårigheter genom åren. Så detta liv efter fotbollen kommer vi således också att klara”.


Jag och Peter vi går till våra experter från rötterna. Mamma och pappa lärde oss tidigt att det är när festen är som bäst som den ska avslutas, då blir upplevelsen som bäst och minnena finast. Så vi lyssnar på de lärde och minns det bästa av ALLT! Vi ska suga på det under resten av vintern, använda vår kostymering, gå ut på gatorna och tala om denna förtrollande upplevelse. Sedan ska vi försöka kanalisera all vår energi till att skapa en “United nation – South Africa” inför framtiden. Vi har ett kall och det är att få vara delaktiga i Sydafrikas utveckling och utan denna mission hade vi nog fortsatt vårt liv någon annan stans. Och nu ryktas det om Sydafrika OS 2020, så vi blir kvar och många med oss: bofasta, halvårsboende ”svalor”, återkommande turister och nya turister. Vi behöver alla varandra för att bygga och skapa en långsiktig enad nation av det ny Sydafrika. Länge leve Bafana Bafana!

Kom hit – det är fortfarande Ayoba time!

Kramar från Katarina & Peter på The Beautiful South Guesthouse i Stellenbosch & The Beautiful West Guesthouse i Somerset West.

Vill du veta mer om Katarina och Peter och deras guesthouse så klickar du HÄR!
Tack kära vänner för ett härligt reportage!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar