torsdag, mars 03, 2011

En lektion i Hästpolo

I lördags var jag, Thomas och Stefan och tittade på landskampen i Hästpolo mellan Sydafrika och Indien i 35-gradig värme. Matchen spelades på en anläggning som ligger mellan Paarl och Franschhoek inte långt från Pearl Valley golfbana. Anläggningen heter Val de Vie Estate (http://www.valdevie.co.za/).

Då vi alla tre är noviser på sporten och vilka regler som gäller så slog vi upp Hästpolo på Wikipedia som berättar följande: Hästpolo, polo, är ett ryttarspel med klubbor (väger 1,98 kg) och boll (8 cm i diameter, 113 gram), mellan två lag med vardera fyra spelare som alla rider på varsin häst. Spelet spelas på en stor (250x180 meter, cirka 10 fotbollsplaner) gräsplan, längs kanten finns en låg sarg.
Det hela går ut på att man inom sitt lag ska samarbeta för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Målet består av två stolpar, sju meter från varandra, ribba saknas dock vilket har fått till följd att så länge bollen går mellan stolparna oavsett vilken höjd så räknas det som mål. Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder (chukkers). En chukker är 7 till 7 1/2 minuter lång.
Det lag som har flest poäng efter alla chukkers har vunnit. Hästpolo är nationalsport i Indien och Argentina.
Alla polospelare måste ha hjälm på sig. Varje polohäst orkar spela cirka 2 chukkers och hästarna står för cirka 60-75 % av spelarens skicklighet. Hästpolo spreds till Europa genom brittiska officerare som upptäckt sporten i nuvarande Pakistan. Hästpolo kom till Pakistan från Persien. Vi blev alla tre imponerade över hur man kan rida och styra en häst i full fart och med en hand svinga en lång klubba och sen också träffa en boll i rörelse. Vi som har problem att träffa en boll som ligger stilla plus att vi slipper sitta på en häst när vi svingar vår klubba.

Sydafrika vann förresten med 10-6.
Mvh
Hasse

Tack Hasse för ett mycket trevligt och intressant inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar