lördag, mars 05, 2011

Oförglömligt besök i Mandelas hus


Bordet kring vilket samtalen som formade det nya Sydafrika ägde rum.
Något av det mest omtumlande vi upplevt under våra sex säsonger här i Sydafrika var härom dagen när vi gjorde ett besök i det hus beläget på ägorna till fängelset Drakenstein Correctional Services där Nelson Mandela inkvarterades sina sista 14 månader i fångenskap 1988-1990.

Klicka på "Läs mer >>" nedan och läs reportaget om vårt spännande besök!


Staty utanför fängelsegrindarna.
 Vid det laget hade apartheidregimen förstått att de var tvungna att inleda samtal med ANC. Efter 18 år på fängelseön Robben Island flyttades Nelson Mandela först 1982 till fastlandet och det stora Pollsmoor Prison i Tokai, beläget i Constantia i utkanten av Kapstaden. I slutet av 1988 inledde apartheidregimen samtal med Mandela som representant för ANC om landets framtid och politiska styrning. Då blev det ohållbart och ovärdigt med Mandela bakom lås och bom i det jättestora fängelset Pollsmoor, och han flyttades då till ett eget hus på ägorna till Victor Verster-fängelset (numera Drakenstein Correctional Services) mellan Franschhoek och Paarl. Hit kom representanter för F W de Klerks regim för många och långa förhandlingar för att tillsammans med Nelson Mandela skapa "Det nya Sydafrika". Här kunde han också långsamt rehabilitera sig och återanpassa sig till ett modernt liv efter 27 år i fångenskap.


För er som besökt Nelson Mandelas pyttelilla cell ute på Robben Island så kan ni förstå vilken dramatisk skillnad det måste varit för honom att börja leva ett normalt liv i ett eget hus. Huset finns kvar tämligen orört sedan Mandela frigavs i februari 1990, men är ännu inte öppet för allmänheten.


Vi har tidigare försökt att få komma in på fängelset för att få besöka detta historiska hus, men det är som sagt inte öppet för allmänheten (ännu?). Vi fick ett telefonnummer att ringa för att tala med en ansvarig om vi skulle kunna få göra ett besök, och efter mycket ringande fick vi så småningom löfte om besök och en guidad tur.

I hela en och en halv timme fick vi en helt fantastisk rundvandring och faschinerande berättelse av den entusiastiske och hängivne Manfred Jacobs som är anställd vid fängelseadministrationen. Vi har läst det mesta som skrivits om Mandela, hans liv och fångenskap och om hur det nya Sydafrika blev till, och det kändes nästan som att beträda helig mark att få gå runt i det hus där så mycket historiska samtal ägde rum. Manfred har många kollegor som fortfarande jobbar på fängelset och som var aktivt involverade i Nelson Mandelas tid i huset. Bland annat har en av dem berättat att Mandela trodde huset hade två TV-apparater, varav den ena en köks-TV. Det visade sig att "köks-TVn" var en mikrougn, en modernitet som var helt främmande för fången som hade suttit inlåst i en liten cell i nästan tre decennier.
Det blir allt vanligare med grupper som kontaktar fängelset (som idag har drygt 2000 fångar) och vill göra ett besök i huset, så är ni intresserade kan vi rekommendera att ni ringer till Manfred Jacobs eller hans kollega Brian Pheiffer och bokar en tid på telefon +27 (0)21 864 8182. Manfred får inte ta emot ersättning för turen, men vi gav honom pengar som han istället skulle sätta in på den barnfond som är bildad till Mandelas minne. Vi kan varmt rekommendera turen och lovar er att det blir levande historia och ett oförglömligt minne för livet.

1 kommentar:

  1. Efter att ha läst ert trevliga och givande reportage om Nelson Mandelas hus på hus på ägorna till Victor Verster-fängelset, och med den ”ton” och känsla reportaget är skrivet, förstår jag att besöket gjort stort och bestående intryck.

    Då jag och min Kerstin tidigare varit tillsammans med Samira besökt Robben Island och fängelset inklusive den cell han satt i under så många år, har jag en känsla att besöket av huset även innebar en möjlighet att ”knyta” ihop historien.

    Kjell

    SvaraRadera