måndag, mars 28, 2011

Rotary Långedrag och Rotary Strand stöder Imibala-barn!

Artikelförfattaren Stefan L andra personen från vä i översta raden.
Skolbarn i Sydafrika stöds av Rotary Långedrag, Sverige och Rotary Strand, Sydafrika.

Torsdagen den 24e mars överlämnade de båda Rotaryklubbarna det gemensamma Rotarybidraget på 28.000 Rand (1Rand = ca 1 SEK) vilket utrustar 40 skolbarn. Överlämningen skedde under glädje och lycka från barnen som kom från sina resp. skolor för att få sina utstyrslar.

Läs hela artikeln från vår vän Stefan L som lett insamlingsarbetet, genom att klicka på Läs mer >> här nedan!
Sydafrika – ett land med många barn som behöver ett handtag för att gå i skolan.

Många ensamstående föräldrar, eller mor- och farföräldrar i fall där föräldrarna dött i sjukdomar, har det riktigt tufft – barnen behöver skor och kläder för att komma iväg till skolan. De bor ofta i ”shacks”, vilket är skjul av skräpvirke och korrigerad plåt – kanske 4-6 personer på 2x3meter, kåkstäder såsom Khayelitsha, Kayamandi, m.fl.

Rotaryklubben i Långedrag, Göteborg och Rotaryklubben i Strand, i Sydafrika 40 km öster om Kapstaden, har under år 2010 jobbat ihop pengar för att hjälpa medellösa barn i området Somerset West med kläder och material för deras skolgång. R700 per barn.

Våra klubbar klarade av R16.000 och med detta som grundplåt ansökte vi om stöd av Rotary International och fick av dem R12.000. Totalt R28.000 (ca SEK 28.000).

Med syftet att uppnå bästa produktivitet av de insamlade medlen har vi valt att samarbeta med en stiftelse som heter ”Imibala” (färger på Xhosa språket).

Imibala organisationen initierades av en Mrs Rupert som sedan länge uppmärksammat behovet av stöd till barnen i kåkstäderna i regionen. Mrs Rupert etablerade Imibala-stiftelsen med strukturen att alla medel som ges till Imibala för barnens räkning skall gå oavkortat till dem. Kostnader för admin och annat bekostas av överskottet från en restaurang, konstgalleri och slutligen av Mrs Rupert själv. Mycket generöst såväl rättrådigt och attraktivt för sponsorer, eftersom man vet och får redovisning på att exakt 100% av pengarna som en sponsor bidrar med går oavkortat till det eller de barn som det är avsett för. Den individuella sponsorn kan efter eget önskemål ha kontakt med ”sitt/sina” barn och följa deras utveckling år efter år.

I Rotarys fall låter vi Imibala välja fram de aktuella barnen och får full redovisning av de R700 per individuellt barn. Titta in på www.imibala.com för att se organisationen och för att förstå hur mycket ett barn får för sina R700 och vilken skillnad det gör.

Kandidatbarnen väljs ut av lärare och Imibala-personal i samarbetande skolor. Det finns regelverk för hur urvalen skall gå till och regelverk för hur utrustningarna skall skötas.

Rotary i Långedrag önskar att kunna öka dessa hjälpinsatser – vi ser att 40 barn gör skillnad. Med de stora möjligheterna vi kan hjälpa till att realisera genom ordnad skolgång, vår kunskap om situationen, representation på platsen, kontakter med Imibala och skolor i området – anser vi att vi kan erbjuda ett perfekt projekt för Dig som individ såväl som för andra Rotary klubbar och hjälporganisationer. För 700 Rand/SEK hjälper Du ett medellöst barn till en bättre skolgång och en bättre framtid. Välkommen med Dina förslag till Rotary Långedrag, e-post rotarylångedrag@rotary.se

Rotary Långedrag, Stefan Lindholm, 110325

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar