torsdag, mars 31, 2011

Säsongens restaurangupplevelse
i Kapstadens vindistrikt!

Vår husläkare här i Somerset West påpekade för en tid sedan att vi båda har lite höga kolesterolvärden. Lätt hänt här nere när restaurangerna lagar så högklassiga och prisvärda läckerheter och det blir ett antal restaurangbesök per vecka. Men han erkände snabbt att han själv har samma problem, eftersom han älskar att äta gott. Kontentan blev att han satte oss på samma kolesterolsänkande tabletter som han själv knaprar i sig för att kunna fortsätta med alla härliga restaurangbesök. Hejåhå!

Han känner också till boken vi skrivit om våra favoritrestauranger i vindistrikten och avslutade med ett tips om sin egen favoritrestaurang, Le Bon Vivant i Franschhoek. Vi blev förstås mycket intresserade, speciellt som vi aldrig varit där.

Så härom kvällen tog vi med oss vännerna Birgitta och Rolf N och styrde kosan mot Franschhoek och Le Bon Vivant. Förväntningarna var förstås väldigt höga. Men döm om vår förvåning när vi mot slutet av kvällen kunde konstatera att detta var det bästa vi upplevt här nere på mycket länge!


Läs mer om vår underbara gourmetupplevelse genom att klicka på Läs mer >> här nedan!

onsdag, mars 30, 2011

Hyra bil i Kapstaden med omnejd

Det kan många gånger löna sig att leta utanför de etablerade hyrbilsfirmorna när man ska hyra bil. Två av våra vänner tipsar om bra alternativa hyrbilsfirmor här nere i Kapstaden med omnejd.

1. Rolf B tipsar om:

Lance Knoop
Carmania Car Hire
337B Main Road Observatory
Cape Town 7925, South Africa
(Opposite the Groote Schuur Hospital
on the M4 top main road).
Tel: +27 21 4473001
Fax: +27 21 4473009
E-mail: reservations@carmania.co.za
http://www.carmania.co.za/
Mobile: 083 261 9834 / 083 290 1949

2. Jacob F skriver så här:
 "Här kommer ett tips för den som ska hyra i mer än 45 dagar. Har ett par vänner som hyrt från detta bolag och alla har hittills varit nöjda. Ulf's Car Rental, http://www.ulf.co.za/ "

Det gäller att förhandla, som Rolf B tillägger.
Tack för tipsen, båda två!

måndag, mars 28, 2011

Rotary Långedrag och Rotary Strand stöder Imibala-barn!

Artikelförfattaren Stefan L andra personen från vä i översta raden.
Skolbarn i Sydafrika stöds av Rotary Långedrag, Sverige och Rotary Strand, Sydafrika.

Torsdagen den 24e mars överlämnade de båda Rotaryklubbarna det gemensamma Rotarybidraget på 28.000 Rand (1Rand = ca 1 SEK) vilket utrustar 40 skolbarn. Överlämningen skedde under glädje och lycka från barnen som kom från sina resp. skolor för att få sina utstyrslar.

Läs hela artikeln från vår vän Stefan L som lett insamlingsarbetet, genom att klicka på Läs mer >> här nedan!

lördag, mars 26, 2011

Last Night of the Proms

Om ni är i Kapstaden den 9-10 april kan vi tipsa er om ett häftigt och mycket populärt årligt evenemang på City Hall. "A musical extravaganza of light and popular classical music" är den insäljande underrubriken till Last Night of the Proms med Cape Proms Orchestra under ledning av kände dirigenten Richard Cock. Medverkar gör även den världsberömde violinisten Jonathan Chan, fyra körer, The Cape Town Highlanders - och inte minst publiken i denna i hög grad interaktiva föreställning.

Jonathan Chan
 Läs mer om evenemanget HÄR!
Biljetter, som kostar R170-R210, köps via Computicket - KLICKA HÄR! Men skynda, skynda - evenemanget är mycket populärt och oftast utsålt snabbt!

torsdag, mars 24, 2011

Husomhändertagare sökes brådskande!

Ett dilemma för oss som äger hus i Sydafrika är att finna en bra person som kan se till våra hus under tiden vi är hemma i Sverige. En av de svenska familjerna i Somerset West söker nu en bra person som har lust och tid att hjälpa dem med detta.

Vi vänder oss därför till er, kära bloggläsare. Har ni någon ni kan rekommendera skulle vi och våra svenska vänner bli MYCKET tacksamma!!

Kontakta oss på tel +27 (0)21 855 03 00 eller +27 (0)79 35 35 644 (Samira) eller +27 (0)79 35 35 640 (Björn) eller på mejl (se ovan), så vidarebefordrar vi kontakten till våra vänner.

onsdag, mars 23, 2011

I höstligt, mulet och lite blåsigt väder samlades denna onsdag 15 entusiastiska boulspelare på vingården Vergenoegd för veckans boulspel. Tävlingsledningen ”Tore” hade för dagen fått ledigt och ersattes tillfälligtvis av Björn.
Tävlingen vanns förtjänstfullt av lag Inger och Ilka och som god tvåa kom lag Kerstin A. och Jan. Nästa onsdag är Tore tillbaka och hälsar då alla som vill spela Boule mycket välkomna. Lite beroende på vädret men förmodligen kommer det även bli boulespel onsdagen den 6 april, låter Tore hälsa.

Resultat och bilder HÄR
Reportage och bilder HÄR

tisdag, mars 22, 2011

Lättsamma enakts-operor på Artscape

När var ni på opera senast? Här kommer ett intressant tips från vår vän Rolf N:

"Under en veckas tid (16e, 17e, 19e och 21a april) ger man Puccinis opera Gianni Schicchi på Artscape Theatre inne i Kapstaden. Eftersom det är en ganska kort opera så har man även lagt in en annan av Puccinis operor,  nämligen Suor Angelica, så man får två flugor i en smäll. Gianni Schicchi sätts inte ofta upp i Europa pga att den är så kort. Det är en humoristisk opera som handlar om den sluge Gianni Schicchi som anlitas av en familj i en arvshistoria. Kanske mest känd är den underbara arian "O mio babbino caro" från G. Schicchi. Kan verkligen rekommenderas!"

Läs mer på Artscapes hemsida genom att KLICKA HÄR!
Biljetter (som endast kostar R100-200!) köps via Computicket som du finner HÄR! Alternativt går du ner till Computickets disk inne på Pick n Pay i Somerset Mall.

Stort tack för bloggbidraget, Rolf!

måndag, mars 21, 2011

Passa på - nästan gratis att spela golf
på Fairview Golf Estate

Just nu och 2 -3 månader framöver erbjuder Fairview Golf Estate fantastiskt låga greenfeeavgifter. Eller vad sägs om:
  • Måndagar -  R40 för 18 hål eller 2 spelare + bil R250
  • Tisdagar   -  Pensionärsrabatt, R60 för 2 spelare för 18 hål
  • Onsdagar -  R60 per spelare eller 2 spelare + bil R250
  • Torsdagar - Juniorer och damer, R20 per spelare för 18 hål
  • Fredagar  -  Tävlingsdag låga avgifter - fina priser
  • Lördagar  -  Tävlingsdag startavgift R100 - fina priser
Boka på telefon 021- 856 4997
Mer information på hemsidan HÄR

Själva har vi aldrig spelat golf på Fairview, så hur trevlig och bra banan är vet vi inte faktiskt inte. Dock har vi tagit reda på att det är en 9-hålsbana med dubbla Tee boxar som öppnades 2008.  Och... för all del, åk nu inte ända upp till Fairview Wine Estate i Paarl och leta efter Fairview Golf Estate. Golfbanan ligger mycket närmare än så - för många av oss i alla fall. Fairview Golf Estate ligger nämligen i Gordons Bay. Om man kör från Strand på R44an tar man Disa Road upp till vänster. Disa road ligger mellan Harmony Park och Harbour Island. Se vidare karta HÄR
Kanske någon av våra läsare vet mer om Fairview golfbana?  Hör av er i så fall.

    Reportage, resultat och bilder klicka HÄR

    fredag, mars 18, 2011

    Jazzfestival i världsklass

    Nästa helg, fredagen den 25e och lördagen den 26e mars, är det för tolfte året i rad återigen dags för Cape Town International Jazz Festival inne på, och på utomhusscener omkring, Convention Centre i Kapstaden. Festivalen rankas som den fjärde största och bästa jazzfestivalen i världen.

    Cape Town Jazz Festival har under åren vuxit till ca 34 000 besökare årligen och är en härlig musikfest med ett 40-tal högklassiga artister från både Sydafrika och resten av världen. Musiken spänner över genres som jazz, soul, rock, funk och pop och lockar publik i alla åldrar.

    Earth, Wind & Fire
    Vi var på plats på förra årets jazzfestival och fick oss till livs en musikupplevelse att leva länge på. Trots det stora antalet besökare upplevde vi det inte som trångt och stökigt, utan helhetsupplevelsen blev verkligen positiv. Höjdpunkten förra året var välkände George Benson, och i år har arrangörerna lyckats boka in inga mindre än legendariska gruppen Earth, Wind & Fire från USA som hududattraktion!

    Festivalen tjuvstartar redan på onsdagen den 23 mars kl 17 med en gratis utomhuskoncert på Green-Market Square, med flera av artisterna från helgens festival, bland annat välkända sydafrikanska gruppen Gang of Instrumentals.

    Läs mer på festivalens hemsida genom att KLICKA HÄR!
    Och biljetter köpes via Computicket HÄR!

    torsdag, mars 17, 2011

    Onsdagens boule på Vergenoegd samlade inte mindre än 35 deltagare, dvs nästan fullt. Vi kan spela up till 36 personer på de banor som vingården anlagt. Vädret var fint och nästan ingen vind. Tre av de tolv lagen lyckades vinna båda sina matcher. Bäst idag var lag Monica, Kalle och Kerstin B före lag Inger, Johan och Tore och på tredje plats kom lag Bernt och Ingrid. Vi spelar igen nästa onsdag och samlas då före kl. 11.00.
    Välkomna!
    Tore

    onsdag, mars 16, 2011

    Karneval i Cape Town!

    På lördag, den 19 mars, blir det karneval inne i Cape Town! Evenemanget går av stapeln kl 20.30 på Long Street mitt inne i nöjeskvarteren. 150 Harley-Davidsons inleder karnevalen följda av ca 2 000 festligt karnevalsutklädda dansare och förstås en massa musik. Året tema är "Dream the Future".

    Ett stalltips är att komma i riktigt god tid och försöka få ett bord på någon av restaurangerna eller barerna på Long Street, helst med balkong en trappa upp t ex restaurangen Cape To Cuba.

    Läs mer om karnevalen genom att KLICKA HÄR!

    tisdag, mars 15, 2011

    Vill ni följa med till Pigalle
    på dans- och skaldjurskväll?

    När vi är sugna på en kul danskväll och underbart god hummer Thermidor tar vi oss en helkväll på nattklubben Pigalle inne i Kapstaden. Lyxig miljö, härligt coverband, utmärkta cocktails och sagolika skaldjur gör alltid kvällen lyckad och minnesrik.

    Vi tänkte hinna med en sådan kväll innan vi åker hem till Stockholm i början av april, och har därför bokat in oss och några vänner fredagen den 25 mars klockan 19.30. Den vanliga fredagsgolfen på Strand är denna vecka flyttad till Devonvale på tisdagen, så man behöver inte ens riskera att vara trött och sliten efter en het dag på golfbanan.

    Har ni lust att hänga med? Ring i så fall till Pigalle och boka in er vid vårt bord eller ett bord bredvid om bordet är fullt. Vi har bokat i namnet "Bjorn" eftersom Waenerlund är tämligen omöjligt för sydafrikanerna att uttala och stava.

    Pigalle ligger på adress 57 Somerset Road i Greenpoint inne i Kapstaden, tel 021-421 4848. Ett tips kan vara att antingen boka någon form av transport/chaufför fram och tillbaka, alternativt ta in på ett trevligt Guest House inne i stan. Vi har ordnat med chaufför, men har tyvärr inte plats för fler i vår bil. KLICKA HÄR så hittar ni Pigalles hemsida.

    Det vore himla kul om vi blev ett stort glatt gäng! Hoppas vi ses!


    måndag, mars 14, 2011

    Jessica blev vår golfmästare!

    Stort GRATTIS säger vi och alla andra golfspelande svenskar i vår koloni här i Kapstaden till vår vän Jessica S som igår vann den rafflande finalen mot Göran F i det svenska matchspelet på Strand Golf Club!

    Tävlingen har pågått i några månader och innehöll från början hela 33 spelare. Det har varit många spännander dueller mellan spelare på alla nivåer.

    Jessica berättade på söndagskvällen att det var en mycket jämn och rolig final mot en välspelande och långtslående Göran, som tog ledningen efter de första nio hålen, hål 10-18. Men Jessica gav inte upp och lyckades komma igen på de avslutande nio hålen och till slut vinna på näst sista hålet.

    När vi pratar med Göran idag säger han glatt att

    de hade en mycket trevlig runda och att han är stolt över att komma tvåa och tycker det är så kul att just Jessica vann. Hon har ju satsat så hårt på sin fysiska träning i år och också gjort om hela sin swing. Jätteskoj att det givit så fint resultat, säger Göran, och skickar gratulationer till segraren.

    Än en gång STORT GRATTIS Jessica, från alla dina golfkompisar här nere!

    SE ÄVEN REPORTAGET FRÅN MATCHFINALEN PÅ GOLFBLOGGEN -KLICKA HÄR

    söndag, mars 13, 2011

    Födelsedagskalas och skördefest på Eikendal

    Eikendal Wine Estate firar 30 år sedan gården köptes av den schweiziska familjen Saager 1981 och gjordes till den fina vingård den är idag. Dessutom är det dags för den årliga skördefestivalen. Dessa båda begivenheter har man valt att fira med en riktig festhelg i dagarna två, den 26e och 27e mars. På lördagen blir det fokus på jubileet med en musikfestival med artister som välkände Jakkie Louw. Showen startar kl 17 (insläpp från kl 15) och biljetter för R120 köpes via Computicket - du kommer till rätt sida genom att KLICKA HÄR!

    På söndagen hålls skördefesten med roliga aktiviteter som druvtrampning, traktorturer, ansiktsmålning, fiske, vingårdsgolf (?!) och levande musik. Eikendals vin plus "skördeinspirerad mat" finns förstås att köpa. Grindarna öppnar kl 10 och det nya vinet "döps" vid en ceremoni kl 12. Inträde kostar R60, vilket inkluderar ett glas och barrel tasting. Biljetter kan köpas i förväg på Eikendal eller vid grindarna på söndagen.

    Mer om båda dagarna kan du läsa HÄR!

    Vi var på Eikendal igår och provade bl a deras Merlot som fått 4,5 stjärnor i Platter's South African Wine Guide 2011. Det blev en riktig favorit för oss som dessutom säljs för måttliga R80. Missa inte!

    fredag, mars 11, 2011

    Repotrage, resultat och bilder HÄR

    torsdag, mars 10, 2011

    Dagens Boule samlade 29 deltagare som lottades in i 12 lag.
    Dessa kämpade på de sex banorna med två matcher var, där det vinnande laget går och möter laget som förlorade på banan framför. Tre lag lyckades vinna båda sina matcher. Med minsta marginal vann lag Lisbeth, Tom och Göran, vilka blev dagens segrare. De var knappt före lag Ingrid, Rolf och Mats och på tredje plats kom lag Monica och Tore. Vi spelar igen nästa onsdag på Vergenoegd. 
    Välkomna.
    Tore

    onsdag, mars 09, 2011

    Missa inte grekiska restaurangpärlan
    Yamas i Somerset West!

    Härom dagen följde vi med några sydafrikanska grannar till den grekiska restaurangen Yamas Greek Taverna på Bright Street nr 15  (där den franska restaurangen låg för några år sedan, granne med Cheese with Charles som numera stängt sedan Charkles gått i pension). Våra grannar har länge pratat om denna underbara lilla restaurang och gjort oss rejält nyfikna.

    Så förväntningarna var som ni förstår mycket höga när vi nu äntligen kom iväg (tillsammans med ytterligare ett grannpar) - och infriades med råge!
    Vilken underbar minnesrik middag! Kvällen var ljummen, maten sagolik, värdparet underbart charmiga och sällskapet spirituellt och skojfriskt.

    Lamb Shank och Lamb Kebab var kvällens vinnare, och den lilla söta servitrisen Loveness (ja, hon heter faktiskt det, visst är det vackert!) från Zimbabwe gav oss utmärkt service.
    Ägaren Baris är en härligt charmig sydafrikan med stor passion för grekisk mat, som han enligt vårt tycke lagar minst lika bra som de skickligaste grekerna själva. MINST! Han skuttar glatt språkandes omkring bland grytorna och alla gäster och kommer mer än gärna med förslag och rekommendationer.

    Yamas har öppet tisdag-lördag kl 12-15 och 17-22. Restaurangen är ofta fullsatt, bordsbeställning gör man per SMS direkt till Baris på mobiltelefon 076-031 6563. Om ni vill prova den gudomliga Lamb Shank med vitlök bör den förbeställas i samband med bordsbokningen, eftersom den är mycket populär. Rätten tillagas i dagarna två och är något alldeles extra. Allra bäst sitter man ute, antingen på framsidan eller på uteplasten på bakgården.

    tisdag, mars 08, 2011

    Longridge härligt restaurangtips!

    Eva L tipsar om en mycket bra nykomling bland vingårdsrestauranger, nämligen Johan's på vingården Longridge Wine Farm. Så här skriver Eva:

    "Longridge ligger på väg R44 ganska nära Somerset West.
     Man åker upp grusvägen Eikendal Road på höger hand alldeles före vingården Eikendal (om man kommer från Somerset West-hållet) upp till ett hus med stort blått tak. De har nämligen startat i december en ny restaurang, ”Johan's”, och byggt om hela huset jättefint med underbar utsikt och terrass. 

    Här finns också en massa härliga krydd- och grönsaksodlingar runt huset där kökspersonalen går ut och hämtar färska varor till matlagningen. Vi har varit väldigt nöjda med maten bägge gångerna vi varit där. De har stängt på onsdagar och torsdagar men öppet för lunch och middag fredag, lördag och måndag. Endast lunch på söndag och tisdag. Telefonnumret är 021 855 2004/5 för bokning av bord, eller mejla till restaurant@longridgewines.co.za

    En av våra hyresgäster till vår lägenhet tipsade oss om denna vingård nyligen, Lennart och Majda G från Göteborg. Lennart sa att det här var hans bästa ställe att äta på här i år, att få sitta och njuta av utsikten och den goda maten."
    Även vi gjorde nyligen ett besök på Johan's at Longridge tillsammans med våra svenska gäster familjen Olsson, och blev mycket förtjusta i både mat och service. Vi fick också ett tips av vår vän svenska sommelier Mia M på The Winery of Good Hope att Longridge gör en bra Cap Classique (sydafrikansk champagne), så den avnjöt vi till vår lunch med mycket gott resultat. Tack för tipset, Mia!

    Och stort tack till Eva L för bidraget till bloggen!

    måndag, mars 07, 2011

    Reportage, resultat och bilder klicka HÄR

    söndag, mars 06, 2011

    Cape Town Pride Festival 2011

    Vad gjorde ni i lördags?
    Följde ni något av våra tre tips från i fredags ? 
    Själva valde vi att se Pride-paraden i Kapstaden.
    Mycket glamour, fest, glitter och en massa positiva och glada människor. Vi hade riktigt kul!
    Det som också verkligen gladde oss var att så många färgade, svarta och vita festade, dansade och sjöng tillsammans utan någon som helst tanke på ras eller religion.
    Klicka på < Läs mer> nedan för fler bilder från Pride-paraden

    lördag, mars 05, 2011

    Oförglömligt besök i Mandelas hus

    
    Bordet kring vilket samtalen som formade det nya Sydafrika ägde rum.
    Något av det mest omtumlande vi upplevt under våra sex säsonger här i Sydafrika var härom dagen när vi gjorde ett besök i det hus beläget på ägorna till fängelset Drakenstein Correctional Services där Nelson Mandela inkvarterades sina sista 14 månader i fångenskap 1988-1990.

    Klicka på "Läs mer >>" nedan och läs reportaget om vårt spännande besök!

    fredag, mars 04, 2011

    Inget att göra imorgon lördag?
    här kommer tre förslag

    COMMUNITY CHEST CARNIVAL 2011 
    Från våra holländska Boulevänner Ilka och Jan har vi fått tipset att besöka COMMUNITY CHEST CARNIVAL 2011 som hålls i Maynardville Park i Wynberg.

    Det hela började 1951 som en "gårdsfest" och har sedan under åren utvecklats till en jättestor familjefest med bland annat serveringar som dukar upp internationell mat ackompanjerad av liveunderhållning.
    I år räknar man med att locka över 100.000 besökare. Men det finns också en seriös sida av festiviteterna. All vinst från Maynardville Carnival går oavkortat till Community Chest som supportar över 500 välgörenhetsorganisationer i Western Cape. Mer info om COMMUNITY CHEST CARNIVAL 2011 hittar du HÄR


    Cape Town Pride Parade
    För den som vill uppleva glitter och glamor pågår just nu Cape Town Pride som är den årliga festivalen som hyllar gay, bi-och transpersoners rättigheter i samhället. Pride festivalen avslutar veckan med en serie stora evenemang i helgen varav Prideparaden på lördag förmodligen är den mest spekulativa.

    Deltagarna i paraden kommer att samlas på Beach Road utanför Cape Town Stadium vid 11.00-tiden och kommer sedan att marschera längs huvudgatan i Sea Point, för att så småningom återvända till stadion där paraden avslutas. Temat för årets parad är  “Love Our Diversity”.


    Skördefest på vingården Dornier
    En något mer "jordnära" aktivitet imorgon lördag skulle kunna vara att träffa vinmakaren JC Steyn på vingården Dornier som under lördagen lotsar alla sina vinintresserade gäster genom vinskördens alla faser.
    Deltagarna kommer själva att få vara delaktiga i skörde-arbetet. Men enligt uppgift skall detta engagemang inte behöva bli allt för betungande.Därefter dukar Dornier Bodega Restaurant upp för en såväl vin- som matupplevelse för deltagarna.
    Klicka HÄR för mer information eller kontakta Dornier Bodega Restaurant på telefon 021-880 0557


    Trevlig Lördag !

    torsdag, mars 03, 2011

    En lektion i Hästpolo

    I lördags var jag, Thomas och Stefan och tittade på landskampen i Hästpolo mellan Sydafrika och Indien i 35-gradig värme. Matchen spelades på en anläggning som ligger mellan Paarl och Franschhoek inte långt från Pearl Valley golfbana. Anläggningen heter Val de Vie Estate (http://www.valdevie.co.za/).

    Då vi alla tre är noviser på sporten och vilka regler som gäller så slog vi upp Hästpolo på Wikipedia som berättar följande: Hästpolo, polo, är ett ryttarspel med klubbor (väger 1,98 kg) och boll (8 cm i diameter, 113 gram), mellan två lag med vardera fyra spelare som alla rider på varsin häst. Spelet spelas på en stor (250x180 meter, cirka 10 fotbollsplaner) gräsplan, längs kanten finns en låg sarg.
    Det hela går ut på att man inom sitt lag ska samarbeta för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Målet består av två stolpar, sju meter från varandra, ribba saknas dock vilket har fått till följd att så länge bollen går mellan stolparna oavsett vilken höjd så räknas det som mål. Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder (chukkers). En chukker är 7 till 7 1/2 minuter lång.
    Det lag som har flest poäng efter alla chukkers har vunnit. Hästpolo är nationalsport i Indien och Argentina.
    Alla polospelare måste ha hjälm på sig. Varje polohäst orkar spela cirka 2 chukkers och hästarna står för cirka 60-75 % av spelarens skicklighet. Hästpolo spreds till Europa genom brittiska officerare som upptäckt sporten i nuvarande Pakistan. Hästpolo kom till Pakistan från Persien. Vi blev alla tre imponerade över hur man kan rida och styra en häst i full fart och med en hand svinga en lång klubba och sen också träffa en boll i rörelse. Vi som har problem att träffa en boll som ligger stilla plus att vi slipper sitta på en häst när vi svingar vår klubba.

    Sydafrika vann förresten med 10-6.
    Mvh
    Hasse

    Tack Hasse för ett mycket trevligt och intressant inlägg!