måndag, oktober 12, 2015

Benguela on Main - en ny fine diningpärla!

 Ja, nu har vi alltså hunnit provdinera på Somerset Wests nya fine dining-krog, som ligger på 206 Main Road där restaurang JennaVIVA låg tidigare.

Det första som möter oss är den pampiga upplysta entrén, där man skymtar stora kristallkronor inne i lokalen, och smokingklädd personal som tar emot i dörren. Men det lustiga är att när man kommer in genom dörrarna slås man direkt av att lokalen nästan på pricken liknar den som tidigare låg här och som revs ner för att ge plats åt den nyutbyggda som tagit nästan två år att bygga upp. Huset har två likadana våningar som förut, och trappan upp till övervåningen ligger precis där den låg tidigare. Det gör även toaletterna och köket (som för all del är öppet numera), och ja - även själva restaurangdelen där gästerna sitter är precis som den gamla lokalen. Mycket märkligt! Allt är lite elegantare inrett, och i entrén står ett självspelande piano, men det känns faktiskt som att kliva in på ett nyrenoverat JennaVIVA. Och det är inte så tokigt, med tanke på att det var en riktigt trevlig lokal tidigare.

Istället för cocktailbar är det vinprovning uppe på övervåningen. Här kan man prova alla vinerna från Benguela Cove strax utanför Hermanus. Är man sugen på något att äta också kan man mumsa på lite kallskuret och olika ostar till vinet.

Men nu var det ju restaurangen vi skulle skriva om. Head Chef Jean Delport har äntligen och mycket välförtjänt fått huvudansvar för en egen gourmetrestaurang. Vi känner honom sedan många år nu, trots att han ännu inte fyllt trettio, först från fantastiska restaurangen på vingården Rust en Vrede och på senare tid från utmärkta Equus Restaurant på eleganta Cavalli Estate. Eftersom vi har stort förtroende för Jeans kökskonster beslöt vi och våra svenska besökande vänner Angelica och Christian oss raskt för att testa Chef's Tasting Menu med matchande vinpaket (R550 utan vin, R800 med). Det beslutet visade sig snart vara ett lyckokast! Efter en läcker liten amuse-bouche i vacker glaskupa serverades vi sex ljuvliga och vackert presenterade rätter plus en fräsch liten "palate cleanser". I vårt tycke stegrades smaksensationerna för varje rätt, och efterrätten utsågs faktiskt unisont till kvällens vinnare, och som god tvåa en magiskt läcker ankanrättning. Men desserten - oj, oj, oj! Vi skulle kunna springa tillbaka varenda kväll för att njuta av dubbla portioner av "Milky Way"! Mjölkchoklad, nougat och caramel The Benguela Way är en av de mest sagolika desserter vi någonsin ätit. Och det säger inte lite, med tanke på vilka matglada foodies vi är sedan många år. Har ni vägarna förbi Somerset West inom en nära framtid så skynda er att avnjuta denna dessert innan den försvinner från menyn.


Förutom Chef's Tasting Menu finns också en spännande à la carte som vi ser fram emot att testa. Priserna känns inte avskräckande för en krog av den här klassen, tycker vi - huvudrätterna ligger kring R175 och förrätter och efterrätter kring R85.

Extra plus vill vi tilldela Benguelas franska sommelier Joseph (med ljuvligt stark fransk brytning), som är trevlig, engagerad, uppmärksam och kunnig, och ser till att vinet anländer i exakt rätt ögonblick till varje rätt. Det skojiga ståltrådsträdet där det hänger diverse mumsiga petit fours är också en trevlig avslutningsöverraskning på en lyckad kväll.
Inget negativt alls? Ja, det skulle vara belysningen då. Det känns ju lite knasigt att behöva tända mobilens ficklampa för att kunna läsa menyn och se vad som ligger på tallrikarna. En detalj som borde vara lätt att förbättra, men som vi inte lyckades få ändring på under vårt besök.
Men annars har vi bara beröm att dela ut. Vi kommer snart tillbaka för att utforska mer av Jeans härliga kök! Bravo!

HÄR hittar ni hemsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar