fredag, oktober 16, 2015

Ny bredbandslösning + nytt alternativ för VPN/Smart DNS

Många av er har kanske redan testat www.sesvensktv.com eller www.hidemyass.com för att kunna titta på svensk teve här i Sydafrika. Det har vi också gjort. Dessa tjänster gör det möjligt att via datorn/mobilen/surfplattan/smartTV kunna titta på teveprogram som i vanliga fall inte får visas utanför Sveriges gränser. Man väljer mellan tjänstetyperna VPN och Smart DNS, där den senare fungerar bäst i Sydafrika, eftersom våra bredbandsuppkopplingar inte alltid är så "breda" och Smart DNS-tjänsten tar upp mindre utrymme i bredbandet.

Nu har vi hittat ett nytt spännande alternativ som vi just nu testar, och det är www.overplay.net (tack för tipset, Ola S!). Priset är detsamma som för Sesvensktv, dvs cirka 40 svenska kronor i månaden, men här får man även tillgång till en lång rad tevekanaler från totalt 22 länder. Man kan, förutom de svenska tevekanalerna, titta på kanaler och program från t ex BBC, ABC News, CBS, NBC, VH1, Discovery, National Geographic, History Channel och flera sportkanaler. Även Netflix, ViaPlay och Spotify finns tillgängligt för de som har svenskt abonnemang.

Abonnemang och installation av Overplay var lätt och intuitivt att komma igång med, och deras kundservice är öppen alla dagar i veckan dygnet runt. Personligt skrivna bra svar på mejlade frågor kommer MYCKET snabbt - vi har testat.
Vi har också bytt till ny bredbandsleverantör. Förra säsongen testade vi ADSL från Afrihost, som fungerade bra på vardagar men var väldigt hårt belastat på kvällar och helger. Nu har vi installerat bredband via radiolänk från HX-Systems, som är en lokal bredbandsleverantör här i Helderberg-området med många bra och starka sändare i området. Vi abonnerar på 4MB-tjänsten med en begränsning på 30 GB, vilket kostar R790 per månad. Men då kan man begära uppehåll med ett enkelt mejl när man är i Sverige. Hittills har vi klockat hastigheten till kring 4 MB varje dag och kväll i en veckas tid nu, och då pratar vi både download och upload, vilket till exempel är avgörande om man ska Skypa eller använda FaceTime eftersom man då "skickar upp" lika mycket information som man "tankar ner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar