måndag, oktober 26, 2015

Morgenster Wine Estates nya restaurang

95 @ Morgenster heter den nyöppnade restaurangen på den vackra italienskägda vingården i Somerset West. Namnet kommer av systerskapet med 95 Keerom och Carne inne i Kapstaden, två erkänt bra restauranger som vi gillar skarpt. Vi hade därför högt ställda förväntningar när vi härom dagen lunchade på Morgenster med vännerna Ulla och Sten S. Den nya restaurangen ligger granne med vinprovningslokalen (och inte längre bort på ägorna där utmärkta restaurang Sofia's låg tidigare), med jättefin utsikt över den vackra dammen och de pampiga bergen runt omkring. Personalen är också mycket trevliga, kunniga och professionella.

Vi slog oss ner ute på den trevliga terassen under tak, eftersom solen lyste starkt denna första riktiga sommardag i vindistrikten. Våra förrätter kom lagom snabbt och vinet hade serverats i god tid - helt godkänt. Men när "Fried baby squids" och "La Tartare di Salmone" serverades blev vi faktiskt besvikna på uppläggningen som var finesslös på tråkiga vanliga vita tallrikar. Smaken var dock god, men inte sådär underbar som vi brukar njuta av på systerkrogarna. Med huvudrätterna blev det tyvärr inte mycket bättre. Uppläggningarna är helt enkelt fantasilösa, det går inte att uttrycka på något annat sätt. Tillbehören ser färglösa och hafsigt pålagda ut när de serveras. Själva huvudingredienserna tillagas däremot med god precision, och vi njöt av tjock perfekt rosa kalvlever, och helt korrekt tillagade och möra köttbitar "medium rare". Raviolin med lammfyllning var god, men liksom de övriga rätterna tråkigt presenterad. Synd på så rara ärtor, tycker vi. Bra rätter förtjänar en vacker och lockande presentation, och konkurrensen är som bekant stenhård i vindistrikten.

Efterrätterna smakade bra, och bjöd på hyggliga presentationer (förutom en smetig sak som såg ut som räksallad och smakade fett och trist). Vi hade helt enkelt förväntat oss mer, och till viss del var de väl även de högt ställda förväntningarna som ställde till det en del.
"Räksalladen"
Med två flaskor av Morgensters fina viner slutade notan på R1050 per par. I den prisklassen måste man hålla betydligt högre klass på maten än det vi upplevde på den här lunchen. Till vår förvåning var vi faktiskt bara tre bord ute på terassen under hela lunchen. Har man inte upptäckt restaurangen ännu, eller är det fler än vi som blivit lite besvikna? Vi ger dem lite tid, och gör kanske ett återbesök senare i sommar. Om inte andra krogar lockar mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar