tisdag, oktober 20, 2015

Viktigt om ny resa till SA efter inreseförbud!

Några vänner till oss råkade förra säsongen ut för inreseförbud till Sydafrika efter sedvanligt strul med förlängning av turistvisum. Denna inresespärr togs sedermera bort efter kontakt med Home Affairs. MEN - härom dagen skulle de rest tillbaka till Sydafrika och då uppstod rejäla problem på Arlanda. Om ni är i samma situation så läs nedan historia noga!!

"Vi står vid incheckningen och tjejen kan inte skriva ut våra boarding card. Datorn nekar. Hon ringer efter hjälp, ingen förstår någonting. Vi talar om att det kanske kan bero på att vi varit bannlysta från SA förra året och att det kanske kan vara anledningen. Vi visar vårt papper från Home Affairs där det står att vår "bann" är borttagen. Flygbolaget förstår, men måste ringa till Home Affairs för att få bort vår spärr från systemet. Vi vet ju hur snabba Home Affairs är.......inget händer, dom skulle återkomma, etc, etc. Det slutade med att planet lyfte utan oss! Vilket antiklimax!!!!

Vi tog in på hotell, åkte till Arlanda dagen efter och försökte få allting löst, mailade och ringde.
Efter många samtal så löste det sig - tror vi. Imorgon kl 11.00 har vi ombokat vår flight, till en extra kostnad på 2.500:- per person. Surt!

Kontentan av det hela är att detta säkert kommer att drabba fler som blivit "bannlysta" från Sydafrika, fast man redan har åtgärdat detta från Home Affairs.

En varning: kolla med flygbolaget att man inte är "spärrad" i deras bokningssystem i god tid innan planet lyfter."


Vi håller tummarna för att våra vänner kommer med planet imorgon förmiddag!

Jo, en annan viktig sak också: kom ihåg att februari har 29 dagar denna säsong eftersom 2016 är skottår. Det kan vara av avgörande betydelse när ni räknar med att kunna stanna i Sydafrika i 90 dagar på vanligt turistvisum. Både ankomstdagen och avresedagen räknas in i de 90 dagarna. Blir summan 91 dagar eller mer riskerar ni (enligt de visumagenter vi talat med) att inte bli insläppta i SA vid ankomst, alternativt böter och ett års inreseförbud vid hemresan. Då är det bättre att omboka flygbiljetten, eller fixa ett längre visum på ambassaden i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar