torsdag, september 30, 2021

Tips inför resa till Sydafrika


Flera vänner och bloggläsare har frågor om hur läget är här nere i Kapstaden och vindistrikten just nu, bland annat för att de själva så småningom är på väg att resa hit ner. Här kommer svar på frågor och funderingar som inkommit till oss.

Hur är vädret just nu?

Varierande vårväder. För det mesta lyser solen från en klarblå himmel och temperaturen ligger på några och 20 grader, men det finns också dagar då det inte är mer än 13-14 grader och kommer lite regnskurar då och då. Hittills inte särskilt blåsigt. Kyliga nätter då man behöver en rejäl jacka eller tjock tröja.

 

Behöver man fortfarande bära ansiktsmask?

Ja. Så fort man lämnar sin bostad måste man enligt lag ha ansiktsmask. Enligt polisen är visir ett godkänt alternativ.

 

Är det fortfarande utegångsförbud på nätterna?

Ja, men den 13e september lättade coronarestriktionerna till något man kallar Adjusted Alert Level 2. Det innebär bland annat utegångsförbud endast mellan kl 23 och 04. HÄR är alla nu gällande restriktioner utförligt beskrivna, och HÄR kan ni läsa en lite lättare sammanfattning av presidentens tal och vad som gäller. 

 

Måste man fortfarande ha gjort PCR-test för att få resa in i Sydafrika?

Ja. Man måste kunna uppvisa ett negativt resultat av ett PCR-test som gjorts inom 72 timmar före avresan med första flyget. Man ska också fylla i en hälsodeklaration som de flesta flygbolag brukar skicka en länk till och/eller dela ut ombord på flygplanen. Men blanketten finns också på alla sydafrikanska flygplatser.

 

Behöver man ha ansiktsmask på flyget?

Ja, under hela flygresan förutom då man äter eller dricker. Vissa flygbolag och flygplatser godkänner inte visir som alternativ så se till att ha en ansiktsmask med. 

 

Vilka andra säkerhetsåtgärder är vanliga?

I entrén till många kontor och vissa affärer tar man temperaturen på besökarna med en enkel apparat som riktas mot handleden. Ganska ofta får man även registrera sig för att underlätta smittspårning. Nästan överallt finns en person eller anordning vid entrén där man kan sprita händerna. Skyltar överallt uppmanar att hålla ordentligt avstånd och förbjuder tillträde om man inte bär ansiktsmask.

 

Behövs internationella körkort?

Ja. Polis och hyrbilsfirmor brukar godkänna svenskt körkort MEN om olyckan är framme och man blir inblandad i en krock kräver oftast hyrbilsfirmornas försäkringsbolag att man kan uppvisa internationellt körkort. Om man inte kan det löper man risk att få stå för hela kostnaden för alla inblandade även om man själv inte är vållande. Denna information har vi fått från flera olika försäkringsmäklare i Sydafrika.

 

Hur känns det att vara nere i Sydafrika igen?

HELT UNDERBART! Vi har nog aldrig känt oss mer välkomna är nu. Sydafrikanerna har längtat efter oss och är tacksamma för att vi vågar resa hit och hjälpa dem att ”hålla hjulen snurrande”. Alla längtar efter vår, sol och sommar. Vissa restauranger och andra etablissemang har inte överlevt pandemin men många av de som gjort det har anpassat sin verksamhet till omständigheterna och erbjuder även take-away och hemkörning.


VARMT VÄLKOMNA HIT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar