torsdag, mars 20, 2014

En oförglömlig dag i olivlunden!

Våra goda vänner svenska Birgitta och sydafrikanska Arend äger och driver den lilla fina ekologiska boutiqueolivgården Portion 36 i Devonvale lite norr om Stellenbosch stad. Vid ett av våra besök för en tid sedan föddes idén att samla ihop några svenska vänner från Somerset West med omnejd och få möjlighet att delta i årets spännande olivskörd som startar nu i mars.

I måndags var det äntligen dags! Vårt värdfolk välkomnade oss på morgonen med ljuvligt doftande nybakade kanelbullar (med äkta pärlsocker!) och svenskt kaffe från Arvid Nordquist.
Vi slog oss ner med våra kaffekoppar i skuggan under rosépepparträdets skira grönska och fick oss till livs en liten introduktion om gården och vår spännande skördedag. Sedan var det dags att ge oss ut i olivlunden och plocka fina Frantoio-oliver under utmärkt ledning och instruktion av odlarmästare Arend. Nästan 130 kg fick vi ihop på bara 1 ½ timme. Det var en absolut strålande dag med lagom värme och lite skönt fläktande vind, och det blev en lustfylld upplevelse att strosa runt bland olivträden och
plocka vackra skolmogna oliver under gemytligt småprat med plockarkompisarna.
När vi promenerade tillbaka från odlingarna väntade Birgitta, och den för dagen inhyrda cateringfirman, under rosépepparträdet med små uppmuntrande godsaker som de tillagat enligt Birgittas recept.
Det bjöds ett litet glas ljuvlig butternut-soppa och en minibruschetta med strutscarpaccio, tapenade och exotiska svampar åtföljt av härligt svalt vitt vin från förnämliga vingården Hartenberg. Sedan var det dags för ytterligare en av dagens höjdpunkter - olivoljeprovning! Portion 36 producerar enbart ekologiska "single cultivar oils" av sex olika olivsorter som varsamt skördas för hand: delicata, coratina, favolosa, frantoio, leccino och kalamata. Det blev en rolig, välsmakande och mycket lärorik provning av de goda oljorna där vi förvånades över hur olika smaken är mellan olika olivsorter. Birgitta delade generöst med sig av sin gedigna kunskap om olivoljor i allmänhet och gårdens egna högkvalitativa oljor i synnerhet.
Under tiden hade Arend satt igång med pressningen av oliverna där vår skörd så småningom förvandlades till en ljuvlig färsk kallpressad extra virgin olivolja av mycket hög kvalité.
Vi flockades nyfiket runt Arend och den bullrande italienskimporterade
pressen och fick även hjälpa till att hälla i oliver, rensa bort lite blad och till slut provsmaka de första vackert gröna dropparna av vår alldeles egna olja.
Precis som Birgitta utlovat är den pinfärska oljan makalöst välsmakande och aromatisk på ett sätt som den buteljerade aldrig kan komma i närheten av. Vilken kulinarisk upplevelse!
Nu hade det blivit dags för lunch och Birgitta hade komponerat en måltid där alla rätter innehöll oliver och/eller olivolja från gården, till och med den underbara hemlagade glassen som fått en härlig honungslen touch av kalamataolivolja. Innan glassen, serverad med sotad camembert och mandelrån, hade vi avnjutit delikata lammkotletter med rosmarinrostade rotsaker (med vår egen färskpressade olivolja som extra krydda!), ljuvlig sås och en vacker fräsch sallad till sällskap av en fin shiraz från De Grendel.

Stämningen, som redan innan lunchen varit på topp, blev nu saligt lössläppt och Peter S avslutade måltiden med att klä allas vår tacksamhet i mycket välvalda ord.
Som avslutning på dagen fick vi möjlighet att köpa med oss vår egenproducerade olivolja som Arend och Birgitta redan hunnit buteljera, och även gårdens övriga prisbelönade olivoljor och inlagda oliver. Och på något sätt hamnade sedan även både stora fina passionsfrukter och egenodlade druvor i våra goodie bags på väg ut till bilarna.
Det blev en helt fantastisk och väldigt minnesvärd dag! Stort och varmt tack till vännerna Birgitta och Arend för ett mycket välplanerat och jättetrevligt genomfört olivevent som blev en av säsongens riktiga höjdpunkter!

Många fler bilder hittar man om man klickar HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar