söndag, mars 16, 2014

Gamla brillor hittar nya näsor, del 2

Nog förstod vi att ryktet skulle sprida sig i Kayamandi efter att ”The Eye Doctors” varit där förra lördagen och hjälpt 110 innevånare att få välbehövliga glasögon.
”The Eye Doctors” är vad man kallar optikerparet Bettan och Jan som provar ut och skänker bort insamlade glasögon till behövande kåkstadsbor i Kayamandi. 
Att ryktet hade spridit sig under veckan blev vi definitivt varse när vi svängde in framför samlingslokalen där vi även denna lördag skulle fortsätta verksamheten. Säkert över 200 människor hade samlats och stod nu och köade utanför lokalen för att få möjlighet till förbättrad syn. En äldre farbror som jag pratade med berättade att han kommit redan klockan fem på morgonen och nu hade köat i fyra timmar. ”But it’s definitely well worth it - if I can get help to read again” konstaterade den gamle mannen.
Efter att vi släppt in de köande och dukat upp arbetsplatsen uppstod lite förvirring bland besökarna eftersom det var oklart om de som fått nummerlappar förra lördagen, men som vi inte hann med då, skulle få företräde eller ej framför de som köat hela morgonen. Men vi kunde snabbt lugna de med nummerlappar från förra veckan att de givetvis skulle få företräde precis som vi ju faktiskt lovade veckan innan.
Provningarna kunde dra igång med Jan provandes delvis på knä och Bettan med krökt rygg. 
Hans A assisterade med pekpinne på lästavlan medan Gun och Jessica letade fram rätt glasögon efter Bettans och Jans direktiv. Själv såg jag till att alla fick information och svarade på frågor samt tog lite bilder medan Madiba skötte kölappar och översatte från engelska till Xhosa där det behövdes.
Allt flöt på väldigt fint tills vi efter drygt fem timmar tvingades avsluta. Visst var vi alla ganska trötta men mest berodde det på att de mest frekventa glasögonen helt enkelt tagit slut. I skrivande stund är det inte riktigt klart hur många som vi kunnat hjälpa denna gång men säkerligen överträffade vi förra lördagens 110 stycken med råge. Hur kul och bra det än känns att kunna hjälpa så många känns det ändå så svårt att behöva säga nej till någon som står med tårar i ögonen och ber om hjälp att få synen tillbaka. Nästa år skall vi definitivt se till att vi har fler glasögon med de mest eftertraktade styrkorna.

Bettan och Jan,
från oss ”hjälpredor” men framför allt från alla hjälpta Kayamandibors sida vill vi framföra ett JÄTTESTORT TACK till er båda för ert mycket positiva och professionella arbete. / Björn

Massor med fler bilder från våra "Glasögondagar" i Kayamandi hittar ni genom att klicka:  HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar