måndag, mars 24, 2014

VIKTIGT - mer om nya immigrationsreglerna!


Den 11 mars skrev vi ett inlägg här på bloggen om de nya immigrationsreglerna som beräknas träda i kraft redan den 1 april (klicka HÄR för att läsa det inlägget). Sedan dess har förvirringen varit stor och olika besked avlöst varandra om och när de olika reglerna ska börja gälla och vad som händer om man reser ut ur Sydafrika (SA) utan ett giltigt visum. Vi har också nåtts av beskedet att svenska vänner som nyligen rest ut ur landet drabbats av böter trots att de kunnat visa upp kvitto från Home Affairs (HA) om inlämnad visumansökan/förlängningsansökan.

Eftersom vi själva reste in på turistvisum i oktober och nu väntar på vårt Permanent Residency (PR), där ansökan lämnades in i början av november, har vi följt debatten med stort intresse. Enligt HA ska våra PR vara klara i denna vecka, men det vet man ju hur det brukar vara med den typen av besked.

Vi har använt oss av en mycket bra agent, Tania Copeland på TIES Immigration Services, som skött kontakterna med HA och idag hade vi ett möte med henne om vad som händer om vi INTE hinner få våra PR klara och inskrivna i våra pass innan vi åker till Sverige den 13 april. Hon har en stor mängd visumkunder i samma situation och har inhämtat besked om hur läget är och vad som nu gäller. Det här beskedet har Tania fått av Home Affairs:

Det har förekommit ett omfattande fusk med falska inlämningskvitton till HA för att personer som vistats i landet utan giltigt visum ska kunna åka ut från SA utan böter eller andra problem. Av den anledningen har Immigrations på flygplatsen börjat tillämpa nya regler från den 22 februari. Det räcker inte längre med att visa upp kvittot från HA på att visumansökan/förlängningsansökan är inlämnad, utan böter kommer att skrivas ut ändå. Dessa böter ska betalas när man åter reser in i SA. MEN - om man lämnat in visumansökan/förlängningsansökan redan och detta beräknas bli klart medan man är hemma i Sverige kan den agent man anlitat bevaka tillståndet och se till att "VISA confirmation" skickas till Sydafrikanska Ambassaden i Sverige så skriver de in visumet/förlängningen i passet. Samtidigt kommer ambassaden även att annullera böterna så de ej behöver betalas vid återresan! Om man inte har anlitat någon agent utan skött kontakterna med HA själv blir det svårare eftersom det då inte finns någon på plats som kan bevaka och skicka informationen till ambassaden i Sverige. Tania har redan börjat ta emot denna typ av bevakningsuppdrag och hjälper gärna till med detta för en summa av R500 per person. Detta kan då jämföras med nedan bötesbelopp man annars kommer att få betala vid nästa återresa till SA. Beroende på hur många dagar man överträtt sitt visum blir böterna enligt följande:

1-30 dagar            R1500/person
31-90 dagar          R2000/person
Mer än 91 dagar   R2500/person

Om man inte har kvitto på inlämnad ansökan att visa upp både vid utresan ur SA och återinresan till SA drabbas man även av förbud att vistas i landet under olika lång tid beroende på hur många dagar man överträtt sitt visumdatum. Antal dagar matchar de ovan listade och förbudstiden för de tre kategorierna är 2 år, 3 år resp 10 år!

Om ni behöver hjälp av Tania med visum/bevakning kan hon nås på e-post tania@english.za.net eller SMS till +27 (0)82 737 9907. 

OBS! En rättelse och ett viktigt tillägg till ovan inlägg har gjorts i efterhand - KLICKA HÄR för mer info!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar