torsdag, mars 27, 2014

Hjärtlungräddning och hjärtstartare med Marita

Fredagsgolfen, det vill säga alla vi svenskar som spelar golftävling på Strand Golf Club i Kapstaden på fredagarna, har skänkt en hjärtstartare till golfklubben.
Vännen Marita S, legitimerad och mycket välmeriterad sjuksköterska och certifierad livräddare, har inhandlat utrustningen och nyligen genomfört en omfattande utbildning i handhavande och hjärtlungräddning med såväl personal på golfklubben som med oss svenskar som vistas här en längre tid under det svenska vinterhalvåret. Vi vill alla rikta ett stort och varmt TACK till Marita för mycket välplanerad och väl genomförd utbildning!

 Utbildningen bestod av både teori och praktik där Marita mycket pedagogiskt gav oss en stor mängd viktig information och instruktion. Vi fick också öva oss på både hjärtlungräddning, att lägga någon i stabilt sidoläge (HÄR finns instruktionsfilm) och att använda den nyinköpta hjärtstartaren. KLICKA HÄR om ni vill se en bra instruktionsfilm för hjärtstartaren på youtube. Dock tycker vi nog att hjärtkompressionerna i filmen är lite i klenaste laget. Marita rekommenderar att man trycker ner ca 5 cm för varje kompression, och precis som hon tillade är det bättre med ett brutet revben än att blodet inte pumpas upp till hjärnan ordentligt.

Vi pratade också om telefonnummer till ambulans. Tyvärr är det så att de statliga ambulanser oftast tar alldeles för lång tid på sig, och rekommendationen är istället att ringa de lokala privata ambulansbolagen. I vårt område i The Helderberg Basin (Strand, Somerset West och Gordon's Bay) finns framför allt tre sådana bolag. Här är namn och larmnummer till dessa (klickar ni på namnet kommer ni till deras hemsida):

* GBMED RESCUE Ambulance Service
(en del av Gordon's Bay Security)
Larmtelefon: 076 185 5351 Kontorstelefon: 021 856 0214

* EMO (Emergency Medical Operations)
Larmtelefon: 072 996 6337 Kontorstelefon: 021 853 5978

* ER24 Emergency medical care
Larmtelefon: 084 124 (ja, numret är så kort och gäller för hela Sydafrika!)
Kontorstelefon: 0861 084 124, från utlandet +27 11 803 7707

Själva har vi lagt in larmnumren till samtliga dessa tre bolag under samlingsnamnet "Ambulans Larm Helderberg" i våra mobiltelefoner. I en stressituation är det bra att ha alla nummer på ett och samma ställe så slipper man komma ihåg vad de olika bolagen heter för att kunna hitta numren och larma. Och i en akutsituation på liv och död bör man förstås ringa alla bolagen för att snabbt få närmaste ambulans.

Vi är dessutom abonnenter på EMOs tjänster (ingår kostnadsfritt i avtalet med vårt bevakningsföretag Vetus Schola!) som omfattar alla personer i vårt hushåll och även personer som tillfälligt vistas hos oss som t ex besökande familj och vänner, hushållshjälp, trädgårdskillar, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar