tisdag, mars 10, 2015

Nu är det full fart på årets Glasögonprojekt!

 I lördags var det dags för våra vänner Bettan och Jan L att för första gången denna säsong slå upp dörrarna till sin temporära optikermottagning i Kayamandi!
Kyrkan som ligger granne med "vår" förskola Luthando ställer även denna gång upp med sin stora lokal. I år har Bettan och Jan också tagit med sig en stor tjusig "apparat" (som säkert heter något fint på optikerspråk som vi inte känner till) som hjälper dem att mäta vilka synproblem som glasögonaspiranterna har. Apparaten ska få stanna kvar här nere och bo hemma hos oss över vintern.Vi var ett gäng vänner som hade avsatt lördagen för att på olika sätt assistera Bettan och Jan med allt från nummerlappsutdelning, hitta matchande glasögon, dirigera köer av väntande, peka på lästavlan, med mera. Madiba, som många av er träffat när vi gör kåkstadsvandring i Kayamandi, fungerade som tolk under dagen i de fall engelskan inte räckte till.

150 barn, ungdomar och vuxna blev lyckliga ägare till ett par fina utprovade glasögon denna dag, och ytterligare två lördagar framöver kommer verksamheten att fortsätta.

TACK alla ni som skänkt glasögon, både begagnade och nya, till projektet!!
Och ett fantastiskt stort TACK till Bettan och Jan och deras medhjälpare som jobbade hårt under många timmar i lördags!

Jo, om ni själva behöver skaffa glasögon här nere (det är betydligt billigare här än hemma i Sverige, och momsen kan dessutom dras av om ni inte är här längre än 90 dagar!) så kan vi varmt rekommendera den optiker som vi och många andra i svenskgänget här nere med förtroende vänder oss till. Skickliga och jättetrevliga optikern Veryke Meyer har sin butik med samma namn i Woermann Brock Centre bredvid Somerset Malls entré 4 i Somerset West. Tel. 021-852 9491. Här finns också ett stort antal snygga bågar från olika märken att välja på. Hon har i år helt gratis hjälpt oss med att mäta och märka upp ett stort antal donerade glasögon som saknade angiven styrka, för att underlätta arbetet på plats i Kayamandi. Låt oss stötta hennes verksamhet som tack för att hon hjälper oss!

4 kommentarer:

  1. Känner ni till om det utföres RLE-operationer i er provins?

    SvaraRadera
  2. Hej på er!
    Ohh så härligt och se att så många fått provat ut glasögon. Det kändes fint att få hjälpa till!
    Tack för att ni tog emot oss i ert fina hem tidigare i år. Längtar tillbaks till Sydafrika redan!!!
    Ha det riktigt gott!!
    Kram
    Annika Palmgren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika! Tack för er fina hjälp!! Vi saknar er här nere. Må så gott, och kramar till er båda! Samira & Björn

      Radera