fredag, mars 27, 2015

PADS-projektet - statusuppdatering nr 2

Efter den förra statusuppdateringen har det hänt mycket i PADS-projektet, minsann! Tack vare många generösa givare blev Etapp 1 snabbt klarfinansierad, och Etapp 2 har fått en riktig rivstart. Sammanlagt har det nu inkommit donationer som räcker för att hjälpa hela 309 flickor med mensskydd så de får en chans att genomföra sin skolgång utan månatliga avbrott – underbart!!

Kl 10 på måndag morgon ska vi träffa rektorn för Kayamandis andra high school, och tillsammans med honom bilda en arbetsgrupp. Gruppens första uppgift blir, precis som på den första skolan, att försöka uppskatta antalet flickor på skolan som är i behov av ett PADS-kit för att slippa stanna hemma en vecka varje månad när de har mens.


I förrgår lade vi in beställningen om 230 mensskydds-kit till den första skolan, Makupula High School i Kayamandi. Det känns fantastiskt att vi redan har uppnått antalet för den första skolan! Ett JÄTTESTORT och varmt tack till alla er som gjort detta möjligt!

PADS-projektet har nu också fått en helt egen Facebook-grupp som heter "PADS-projektet i Sydafrika". Gå med i gruppen så får ni snabbt dagsaktuell information om projektet och kan enkelt ge kommentarer, förslag och komma med värdefull feedback till oss. 

Tillsammans kan vi göra en STOR skillnad!

2 kommentarer:

  1. Hej! Mina föräldrar tillbringar en hel del tid i Kapstaden och berättade om projektet för mig. Grymt projekt, att så lite kan göra sådan enorm skillnad! Har en liten fundering... vad tror ni om att utveckla det hela och ge bort menskoppar också/istället? En relativt okänd produkt i Sverige men desto större utomlands. Hållbarhet till uppåt 10år och kostar väl runt 300kr/st. Kokas mellan gångerna (och det borde ju gå att fixa i skolan?) Går med största sannolikhet att pressa ner priset vid massbeställning. Ta gärna en titt på produkten, jag är mer än gärna med och skänker en slant! heja er!!!

    SvaraRadera
  2. Hej Messy! Tack snälla du för ditt engagemang och för ditt tips :-)!! Vi hörde talas om menskopparna för några år sedan, och har koll på några olika företag som tillverkar sådana. Men efter långa diskussioner med lärarna på de skolor vi hjälper i PADS-projektet har vi kommit fram till att de tvättbara mensbindorna vi distribuerar nu fungerar bättre i kåkstäderna i nuläget. Flickorna här har aldrig använt tamponger och är ovana vid att föra in något i underlivet. Det skulle med andra ord krävas ett stort mått av instruktion och träning, vilket vi dessvärre inte har resurser för. Dessutom är det ett extra riskmoment om flickorna inte skulle sköta det viktiga momentet med kokningen ordentligt, och lärarna bedömer att det finns en risk för det. Så i alla fall i nuläget känns det bäst att hålla sig till den lösning vi har nu, men jag håller med dig om att menskopparna skulle vara ett mycket intressant alternativ om man kunde överbrygga dessa hinder framöver. Allra bästa hälsningar!! Samira

    SvaraRadera