tisdag, december 08, 2015

Hook Line & Sinker - en mycket annorlunda middagsupplevelse

 Vi gjorde nyligen en liten utflykt med övernattning till Pringle Bay, tillsammans med våra goda vänner Birgitta och Arend som driver den förstklassiga olivfarmen Portion 36 Olive Orchard i Stellenbosch. Familjen har ett sommarhus precis vid havet i den lilla kuststaden, och läget och utsikten är verkligen helt fantastisk.

På kvällen gjorde vi ett middagsbesök på Hook Line & Sinker, en omtalad restaurang i Pringle Bay som vi mycket länge har velat besöka. Detta är en väldigt speciell fisk- och skaldjursrestaurang, som drivs av paret Jacqui och Stefan Kruger. Miljön är av typen informell rustik hemmiljö med tegelväggar, träbord och träbänkar (förvånansvärt bekväma, faktiskt) med levande ljus på bordet, och känns som förlängningen av deras eget hem på något sätt. Allt sker på deras villkor, och det bästa man kan göra är att bara luta sig tillbaka och slappna av, och bara njuta av showen.
Stefan är urtypen av en "salty sea dog", en storvuxen och mycket bestämd man. Hans bullriga, djupa röst hörs överallt i lokalen. Han har ett hett temperament, men om man inte retar upp honom med konstiga önskemål eller, gud förbjude, klagar på hans mat, är han en mycket hjärtlig och trevlig värd. Här finns ingen menu, man serveras det han har bestämt sig för att laga just denna dag. Allt är absolut pinfärskt och smakar helt underbart gott. Till förrätt serverades vi en ljuvligt god fisksoppa i små skålar, medan Stefan tände upp elden i det öppna köket mitt i lokalen. Huvudrätten lagar han sedan snabbt och rappt på elden i stora pannor, en panna för varje bord som sedan sätts mitt på bordet. Och vilken fest! I vår panna samsades härliga jätteräkor, tonfisk, sjötunga, härligt smaksatt buljongkokt ris, pommes och vid sidan om en mycket fräsch sallad. Fisk och skaldjur är smaksatta på personligt och ovanligt vis, vid vår kväll några olika varianter med bland annat whisky, senap och lönnsirap - inte alls konstigt eller sötsliskigt utan perfekt nyanserat och delikat.

Så här går det till om man vill äta på Hook Line & Sinker:
1. Man beställer bord i förväg, gärna långt i förväg eftersom stället oftast är fullt. 
2. Man kommer kl 19.00 - ingen annan tid.
3. Man sätter sig till bords och inväntar att Stefan ska komma fram och slå sig ner vid bordet för att tala om vad han har bestämt sig för att tillaga för sina gäster just denna kväll. Här har man en chans att göra vissa smärre justeringar, men var försiktig och MYCKET diplomatiskt hövlig.

Det lär finnas en recession av restaurangen på tripadvisor där besökarna skriver att de egentligen aldrig fick chans att prova restaurangen. De flanerade runt i Pringle Bay en kväll för att hitta en trevlig middagsrestaurang, och beslutade sig för att dinera på Hook Line & Sinker. De knackade på, Stefan öppnade dörren, och när han fick klart för sig att de vill komma in och spontanäta utan bordsbeställning röt han "Tror ni det är nå't -ävla McDonalds här, va?" och slängde igen dörren i deras ansikten. 
Fru Jacqui serverar, och är också ansvarig för restaurangens två efterrätter: crème brûlée eller chocolate pot. Med brännaren i handen karamelliserar hon sockerlagret på toppen framför gästerna vid bordet. Jättegott och jättetrevlig avslutning!
Missa inte den här pärlan till krog nästa gång ni har vägarna förbi. Titta efter huset med det blå taket med en vit fisk på, så hittar ni rätt. Eller fråga vem som helst på vägen. Bordsbokning görs på tel  028273 8688. Jacqui eller Stefan svarar själva i telefon, för det mesta. Men se för guds skull till att avboka ordentligt om du får förhinder. Annars kan det mycket väl tänkas att du inte är välkommen en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar