torsdag, december 10, 2015

Kåkstadsvandring under jul och nyår



Vill ni följa med på ett annorlunda och positivt besök till en kåkstad? Vi gör våra populära turer till fots i små grupper och träffar kåkstadens innevånare på ett värdigt och trevlig sätt, där de stolta visar upp sitt liv och sina hem för oss.

Om ni, precis som vi för ett antal år sedan, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på de fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende för det mesta nöjda med sin tillvaro och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. Har vi tur får vi se leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi kan ibland också få se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för kåkstadens innevånare att köpa.


Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur livet var på sjuttiotalet då han först kom hit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina halvädelstenssmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia.

Under jul- och nyårshelgerna kommer vi endast att ha turer på följande förmiddagar:
Måndagen den 21 december (fulltecknad)
Måndagen den 28 december ( 2 platser kvar)
Tisdagen den 5 januari (6 platser kvar)

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Kontakta oss bums på våra privata mailadresser eller info[at]egi.se, eller lägg en kommentar med mailadress till detta blogginlägg om ni vill följa med.

Varmt välkomna!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar