söndag, november 08, 2015

Garden Route del 1: Gondwana Game Reserve – ett fullvuxet safarialternativ

Här kommer den första delen av berättelsen om de tre ställen vi besökte under vår sexdagarsresa nyligen utmed den populäraste delen av Garden Route.
Efter att tidigare ha besökt en del alltför djurparksliknande ”game reserves” i närheten av Kapstaden, vågade vi inte ha alltför högt ställda förväntningar när vi styrde kosan mot vårt första mål utmed Garden Route – Gondwana Game Reserve strax utanför Mossel Bay, ungefär fyra timmars bilresa från Somerset West (knappt fem timmar från Kapstaden). Men den här gången blev upplevelsen totalt annorlunda. Reservatet är hela 11 000 hektar stort!! Jämför det med tjusiga världsberömda Sabi Sabi Earth Lodge uppe vid Krugerparken, där vi var för några år sedan, som är stolta över sina 7000 hektar. Dessutom har Gonwana planer på att utvidga reservatet genom att köpa intilliggande gårdar, och förhoppningsvis utöka till hela 25 000 hektar – makalöst! Thanda game Reserve, som ägs av svenske Dan Olofsson och ligger norr om Durban, är många gånger utsedd till världens bästa lyxiga game lodge, och här har man som jämförelse ett reservat som är 14 000 hektar stort.

På Gondwana strövar alla djur helt fritt på det jättestora området, även lejonen, för det mesta utan några staket i sikte. Här finns flera elefanthjordar, noshörningar, flodhästar, giraffer, olika sorters zebror och gnu, geparder, strutsar, babianer, fantastiska små och stora fåglar och alla antiloper man någonsin hört talas om. Bland annat! Noshörningarna har sina vackra horn kvar, och det kräver diskret bevakning av djuren dygnet runt av vakter som hela tiden håller sig i närheten av dem utan att störa. Gondwana ägs av sydafrikanska Mark och hans amerikanska fru Wendy. Paret träffades för några år sedan när Mark guidade i Kalahari och Wendy var där som gäst. Ljuv musik uppstod, Wendy åkte hem och sålde allt hon ägde, och tillsammans med några investerare har de nu byggt upp Gondwana till något riktigt fantastiskt. Vilken härligt romantisk historia!
Vår game ranger hette Cool Man (!), och att åka med honom i hans land cruiser var ett sant äventyr. Han lyckades även med konststycket att besvara samtliga våra nyfiket ställda frågor om allt spännande vi upplevde på våra game drives.
De lyxiga halmtakshyddor vi bodde i klättrar på sluttningen till en djup dal med en flod i botten, och djuren strövar fritt omkring lodgen. Det fick vi verkligen erfara en kväll efter middagen då vi eskorterades tillbaka till vår hydda av en säkerhetsvakt, och fick extrem närkontakt med några elefanter som tyckte vår lilla terrass precis framför dörren till hyddan var den optimala betesmarken för kvällen. 
 
För barnfamiljer och grupper finns fina bush villas i reservatet, och barnen erbjuds ett speciellt program, bland annat med minisafaris anpassade just för barn. Vi kan med glädje rekommendera denna utmärkta game lodge för dem som inte vill, kan eller har tid och råd att resa till området kring Krugerparken i norr. Det optimala är att stanna i två nätter så man hinner göra fyra game drives, men en natts övernattning fungerar ju också om man har ont om tid.


KLICKA HÄR så kommer du till Gondwanas hemsida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar