lördag, november 21, 2015

Season Two av Shiza iKapa en stor besvikelse - för oss


I lördags var vi på premiären på Season Two av showen Shiza iKapa på The Rockwell Theatre inne i Kapstaden. Många av er har säkert, liksom vi, njutit av den fantastiskt fina musical/dinner show som de alltmera professionella dansarna och sångarna från Kayamandi framfört under flera år på Amazink Live i utkanten av kåkstaden. Primus motor och tillika regissör, koreograf och producent har hela tiden varit den välkända artisten och sångaren Ramaine Barreiro-Lloyd.
Delar av det underbara gänget på Amazink live
Förra säsongen blev gruppen upptäckt av hotelldirektören på Rockwell Hotel, som såg gruppen uppträda i Kayamandi och på stående fot beslöt sig för att bygga en teater helt anpassad för gruppens kåkstadsshower. Vi hann se den färdiga showen i Kapstaden i april innan vi åkte till Sverige. Lokalen på hotellet i Kapstaden är större än den i Kayamandi, och några få av de utmärkta dansarna och sångarna hade bytts ut, men i stort sett var det samma show som tidigare. Framför allt var de tre viktigaste solisterna med allihop: Ramaine, O'Ryan Winter (proffs sedan tidigare) och Tebogo Louw (Kayamandis stolthet, sångare och musiker med deltagande i sydafrikanska Idol i bagaget). Dansarna/bakgrundssångarna som alltid gör fantastiska gruppnummer höll också bra och hög klass.
O'Ryan, Ramaine och Tebogo i förra säsongens show
Så det var med högt ställda förväntningar vi åkte in till Kapstaden i lördags för Season Two. Men för oss blev det ett totalt magplask! O'Ryan och Tebogo är försvunna, och likaså i stort sett samtliga dansare/bakgrundssångare som varit med tidigare genom åren. Och ersättarna är inte till närmelsevis av samma kaliber. För att göra saken ännu värre för oss stammisar har Ramaine valt att behålla de flesta numren från tidigare år, och då blir det ju en extra tuff jämförelse när dessa inte framförs av lika skickliga artister längre. Det är också lite färre personer i årets show, vilket gör att det blir tunt i de stora numren när de ska framträda på två scener samtidigt i var sin ände av lokalen. Inte blev det bättre av att temat i den nya showen faktiskt kändes smått rasistiskt. Musikalen handlar även denna gång om Marcia's Tonic Tavern som ligger i en kåkstad. I årets uppsättning dyker det upp en vit, hysterisk kvinna som vill köpa stället av Marcia (Ramaine). De flesta i ensemblen är numera färgade och inte svarta till vår förvåning, och föreställningen handlar sedan om hur de lyckas avvärja hotet från den hemska vita häxan, och så småningom omvända henne till en god kvinna.
Artisterna i lördagens show. Den enda som förutom Ramaine (längst t v) som varit med tidigare är Ash längst till höger.
Våra vänner Nisse och Åsa som var med oss på premiären har inte sett någon av showerna tidigare, och tyckte föreställningen var fantastisk. Och så är det säkert. Har man inte sett de tidigare artisterna som höll betydligt högre kvalité framföra dessa nummer, så är det här nog en riktigt bra föreställning. Men vi som har blivit bortskämda med åren av alla dessa fantastiska artister blev gruvligt besvikna på den bleka kopia vi såg i lördags.

Med andra ord: är ni "Amazink virgins" så har ni en kul och bra dinner show i Kapstaden att se fram emot. Men hör ni till deras fan club sedan tidigare, så låt bli! Då har vi ett oprövat tips till er istället, som vi själva tänkte testa nu på fredag. Tebogo och hans band har bokat in sig på Amazink Live i Kayamandi för en enda kväll! Vi har ingen aning om vilken typ av musik de kommer att framföra, men bara att få se och höra honom uppträda igen tycker vi mer än väl kan vara värt de R150 per person som kvällen kostar. Det kommer att finnas lättare rätter att äta, och försäljning av drycker med eller utan alkohol.

Ett annat tips är att gå in på youtube och lyssna på O'Ryan Winter i högform. HÄR kan ni klicka för att njuta av en ung O'Ryan i en suverän Stevie Wonder-cover. Lägg märke till den perfekta imitationen av blinde Stevies huvudrörelser. Åååå, vad vi saknade hans magiska röst i lördags!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar