fredag, november 06, 2015

Spice Route Wine Estate

Har ni inget planerat en dag måste ni göra en utflykt upp till vindistriktet Paarl och besöka härliga vingården Spice Route, som tagits över av ägarna till granngården Fairview, som dessutom är kusiner till ägarna av vingården Backsberg. Hängde ni med?

Här finns massor med spännande att uppleva! Eller vad sägs om bland annat en glashytta med vackert konstglas, chokladtillverkning från grunden, vinprovning förstås, mikrobryggeri (som samarbetar med Åbro!) med många utmärkta ölsorter, biltongtillverkning, grapperia och flera bra restaurangalternativ, där Bertus Basson Restaurant är den nyaste och elegantaste.

Chokladtillverkningen får ni verkligen inte missa! Här tillverkas massor med läcker artisanchoklad helt från grunden, berättar chokladmäster De Villiers när vi träffar honom. Det finns inte många ställen i världen faktiskt som gör hela processen själva, från "bean to bar". Chokladen tillverkas av flera olika sorters bönor från olika håll i världen som rostas och mals på plats. Kakaohalten varierar också, och resultatet blir en jättestort utbud av chokladkakor, praliner och ganacher. Man kan göra olika sorters provningar, och vi gjorde en som påminner om en vinprovning där man under sakkunnig guidning får sitta ner och prova olika sorters choklader. Mycket trevligt och lärorikt!

En liknande provning, fast av olika ölsorter, kan man göra på Cape Brewing Company i huset bredvid, som har en tysk bryggarmästare som leder verksamheten. Här sippade vi på en bra IPA (indian pale ale), klassisk lager, två sorters weiss och en Octoberfest Lager som bara bryggs i oktober. Vinnare blev Amber Weiss och Octoberfest.


Den läckra silverfisken
Till lunch hade vi bokat bord på Bertus Bassons nya krog, där man sitter trevligt på terrassen med fin utsikt. Ni som känner till Bertus sedan tidigare vet att det är han som har hyllade restaurangen Overture på vingården Hidden Valley. Maten här på Spice Route håller samma höga klass, men är mer rustik och mindre fine dining än på Overture. Vi åt jättefin härligt ugnsbakad och lättrökt silver fish (ja, alltså inte de små rackarna vi jagar i gamla sunkiga badrum, utan en större betydligt läckrare sort) med mandel, sparris, bondbönor, fänkål och rostad kapris, med en liten elegant side salad. Men se upp för de goda men totalt livsfarliga plombutdragarna som serveras till notan! Är de i maskopi med det lokala tandläkareförbundet, månne? Vi kommer att återvända för fler kulinariska lunchupplevelser!

KLICKA HÄR så kommer ni till hemsidan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar