måndag, november 02, 2015

Internationellt körkort , behövs det i Sydafrika?

Häromdagen satt vi och pratade med vår (nya) försäkringsagent Howard Warrington, och kom då in på det här med vilken typ av körkort som krävs i Sydafrika.
Under våra 3-4 första år här nere skaffade vi internationella körkort men efter att vi fått höra från vänner och bekanta att det räcker med det svenska körkortet har vi sedan dess under många år levt i den villfarelsen.

Hur som helst, nu fick vi alltså veta från Howard att om man blir stoppad för körkortskontroll och råkar ut för en polisman som har en “lite dålig dag” och man bara kan visa upp det svenska körkortet, kan man mycket väl bli både bötfälld för olovlig körning och få fortsätta till fots från platsen.
Och vad värre är kan försäkringsbolaget neka ersättning vid en olycka om det framkommer att man kört bilen utan gilltigt körkort.

Och, egentligen när man tänker efter vore det ju lite underligt att polisen och försäkringsbolagen skulle godta det svenska körkortet som är utfärdat enbart på svenska.  Inte ett ord på engelska eller annat språk som ens talar om att det är ett körkort.

Så nu kommer vi så snabbt det bara går skaffa oss var sitt internationellt körkort. Som tur är går det att ansöka om ett sådant via e-post och dessutom kan man tack och lov även ange på ansökan om man vill få det internationella körkortet skickat med post till någon vänlig vän i Sverige för vidare transport hit ner.

Ansökan om internationellt körkort kan bland annat göras hos Motormännen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar