I den lilla orten
Stanford en bit bortom Hermanus ligger en väl bevarad hemlighet som ni bara
inte får missa om ni färdas utmed sydkusten österut från Kapstaden. Tack vare
vännerna Ulla och Sten S här i Somerset West hade vi fått vetskap om detta
”must-not-miss-ställe”, och det är vi verkligen oändligt tacksamma för. Det här
är nämligen det perfekta utflyktsmålet om man vill göra en liten miniresa med
övernattning till en lantligt vacker idyll där fokus ligger på kulinarisk
njutning av ovanligt hög klass.
Det första som
slår oss när vi kör uppför den vackra palmallén fram till gården är hur
eleganta ägorna är, med fina planteringar, välklippta gräsmattor, liten söt damm,
frodig köksträdgård och vackra konstverk överallt. 1994 kom tyske Johst Weber
till Springfontein, och bestämde sig för att köpa gården, och tillsammans med
familj och vänner bygga upp något riktigt spännande. För tretton år sedan
började man plantera vin här, på det som tidigare varit en boskapsfarm. Efter
att inledningsvis ha levererat druvor till kända vingårdar som Rupert & Rothschild och
Hamilton Russell började man producera
sitt eget vin för nio år sedan. Tariro Masayiti är en av de trevligaste,
kunnigaste och mest engagerade vinmakare vi någonsin träffat. Och vi har
träffat MÅNGA vinmakare förut! Han har hittat en spännande egen väg med sina
viner, men påpekar ödmjukt att han bollar sina idéer med de övriga i gårdens
lednings- och ägarteam. Efter en mycket intressant ”barrel tasting” med Tariro
och en mycket välsmakande vinprovarlunch i nyinvigda ”The Barn” (med hö på
golvet!), som är gårdens nya vinprovningslokal där man också kan beställa lite
enklare maträtter, har vi funnit våra vinfavoriter i form av gårdens ljuvliga
petit verdot och Jonathan’s Ridge Pinotage.
Vi inkvarteras i
ett av gårdens läckra ”cottage” som ligger utspridda på ägarna. The River
Cottage” består av tre enheter. Vår ligger i mitten och har en egen rejäl
swimmingpool och består av ett stort vackert inrett sovrum med rejält badrum.
Rummet har till och med en egen välfylld vinkyl, och eftersom eftermiddagen
börjar bli kylig gör vi upp en brasa i öppna spisen och öppnar en flaska vin,
för att förbereda oss för kvällen. Det är nämligen ryktet om tyske köksmästare
Jürgen Schneiders fantastiska fine dining som gjort oss allra mest nyfikna på
Springfontein. Jürgen har faktiskt en stjärna i prestigefyllda Guide Micheline
”under his belt”, och har valt att trappa ner på sin mycket framgångsrika
karriär här i utkanten av Stanford, till allas vår lycka.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar