tisdag, november 10, 2015

Garden Route del 3: Springfontein - det perfekta högkulinariska utflyktsmålet!

I den lilla orten Stanford en bit bortom Hermanus ligger en väl bevarad hemlighet som ni bara inte får missa om ni färdas utmed sydkusten österut från Kapstaden. Tack vare vännerna Ulla och Sten S här i Somerset West hade vi fått vetskap om detta ”must-not-miss-ställe”, och det är vi verkligen oändligt tacksamma för. Det här är nämligen det perfekta utflyktsmålet om man vill göra en liten miniresa med övernattning till en lantligt vacker idyll där fokus ligger på kulinarisk njutning av ovanligt hög klass.

Det första som slår oss när vi kör uppför den vackra palmallén fram till gården är hur eleganta ägorna är, med fina planteringar, välklippta gräsmattor, liten söt damm, frodig köksträdgård och vackra konstverk överallt. 1994 kom tyske Johst Weber till Springfontein, och bestämde sig för att köpa gården, och tillsammans med familj och vänner bygga upp något riktigt spännande. För tretton år sedan började man plantera vin här, på det som tidigare varit en boskapsfarm. Efter att inledningsvis ha levererat druvor till kända vingårdar som Rupert & Rothschild och Hamilton Russell började man producera sitt eget vin för nio år sedan. Tariro Masayiti är en av de trevligaste, kunnigaste och mest engagerade vinmakare vi någonsin träffat. Och vi har träffat MÅNGA vinmakare förut! Han har hittat en spännande egen väg med sina viner, men påpekar ödmjukt att han bollar sina idéer med de övriga i gårdens lednings- och ägarteam. Efter en mycket intressant ”barrel tasting” med Tariro och en mycket välsmakande vinprovarlunch i nyinvigda ”The Barn” (med hö på golvet!), som är gårdens nya vinprovningslokal där man också kan beställa lite enklare maträtter, har vi funnit våra vinfavoriter i form av gårdens ljuvliga petit verdot och Jonathan’s Ridge Pinotage.
Vi inkvarteras i ett av gårdens läckra ”cottage” som ligger utspridda på ägarna. The River Cottage” består av tre enheter. Vår ligger i mitten och har en egen rejäl swimmingpool och består av ett stort vackert inrett sovrum med rejält badrum. Rummet har till och med en egen välfylld vinkyl, och eftersom eftermiddagen börjar bli kylig gör vi upp en brasa i öppna spisen och öppnar en flaska vin, för att förbereda oss för kvällen. Det är nämligen ryktet om tyske köksmästare Jürgen Schneiders fantastiska fine dining som gjort oss allra mest nyfikna på Springfontein. Jürgen har faktiskt en stjärna i prestigefyllda Guide Micheline ”under his belt”, och har valt att trappa ner på sin mycket framgångsrika karriär här i utkanten av Stanford, till allas vår lycka. 
Redan när vi kommer in i restaurangen och kikar in i det stora proffsiga köket står det klart för oss att detta kommer att bli något alldeles extra. Och kvällens sexrättersmiddag blir just så oförglömlig som vi hade hoppats på. Efter två delikata små amuse bouche serveras vi en underbar ”Langoustine, Butternut and Sweetbread” som vi, tillsammans med en av de mest ljuvliga ”Bouillabaisse” vi någonsin ätit, samstämmigt korar till kvällens vinnare. Men ”Springbok, Beetroot and Almonds” i ljuv samklang med Springfonteins kända pinotage kommer inte långt efter. Och menyn ändras faktiskt varje dag, så det är ingen risk att vare sig kockar eller gäster hinner tröttna på något. Jürgen och hans fru Susanne är delägare i gården och har valt att bosätta sig på farmen. Susanne sköter ”front of house” och maître d'-rollen med en elegans som vi sällan upplevt här i Sydafrika, och servicen håller mycket hög klass. Det märks tydligt att paret har en bakgrund från europeiska krogar i världsklass, men stämningen på restaurangen är ändå familjärt avslappnad. Om vi, med kniven på strupen, måste peka ut något område med förbättringspotential så är det kanske att osten och efterrätten inte riktigt höll samma skyhöga klass som övriga rätter vid vårt besök. Det är kanske inte så konstigt eftersom det nog är svårt för Jürgen och Susanne att hitta en pastry chef av samma kaliber som Jürgen själv. Men det här är en middag som vi kommer att minnas länge, länge! Vilken underbart njutningsfylld kväll!
Detta var första men DEFINITIVT inte sista gången vi besökte Springfontein! KLICKA HÄR för att komma till gårdens webb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar